Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Planerna kring Wahlrooska hemmanet i Solf går framåt – hästcentret har fått pengar för en träningsbana

Tove Söderholm
Bildtext Tove Söderholm, som är ordförande för föreningen Wahlrooska, säger att träningsbanan kommer att bli 2,6 kilometer lång.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

Föreningen Wahlrooska har beviljats Leader-finansiering och EU-stöd för att bygga en träningsbana i Solf. Stödsumman är cirka 27 000 euro.

Föreningen Wahlrooska rf grundades 2017 och har sedan dess hållit hus vid det Wahlrooska hemmanet i Solf. Hemmanet köpte föreningen av Korsholms kommun och föreningsmedlemmarna har satt ner många talkotimmar på området.

– Området, som är ungefär 50 hektar stort, var igenvuxet när vi köpte det så vi började med att röja upp på gården. Vi har även restaurerat i själva huset och målat uthusbyggnaderna. Därefter har vi även byggt enstaka anläggningar, bland annat har vi här en derbybana, säger Tove Söderholm som är ordförande för föreningen.

Nu kommer området att utvecklas ytterligare eftersom föreningen har beviljats Leader-finansiering samt EU-stöd för att bygga en träningsbana. Stödsumman är ungefär 27 000 euro.

– Träningsbanan kommer att bli 2,6 kilometer lång och gå runt hela området. Där kommer man att kunna träna sina travhästar och rida längs banan. Tanken är också att bygga terränghinder vid sidan av spåret.

Rött hus sett från en åker.
Bildtext I princip allt arbete som har utförts vid Wahlrooska hemmanet har gjorts med talkokrafter.
Bild: Yle/Merja Siirilä

När träningsbanan är klar beror på vädret.

– Vi måste vänta tills det blir minusgrader och fryser på. Det för att åkrarna ska hålla de tunga maskinerna som bär all grus och sand.

Enligt Söderholm är det viktigt att de får stöd.

– Det är A och O eftersom vi inte har några stora inkomster här. Det här är en stor sak för oss, eftersom en del av anläggningarna kostar mycket.

Ingen har reserverat tomterna

Det finns sex egnahemstomter planerade på området.

– På tre av tomterna får man inte bygga något stall medan man på tre tomter får bygga ett mindre stall för fyra hästar. Man kan också reservera en tomt utan stallplats och reservera en plats på stallområdet. På stallområdet får man bygga ett större stall för tolv hästar.

Drönarbild av Wahlrooska hästsportcenter i Korsholm som håller på att byggas vid en gammal gård med tillhörande åkrar.
Bildtext Träningsbanan ska gå runt hela området.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Söderholm säger att intresset för att reservera tomter var större innan pandemin.

– Coronan kom och under pandemin var det så gott som omöjligt att få någon finansiering. Många har sökt sig till Seinäjoki för där finns det bättre möjligheter att träna travhästar. Men intresset tror jag stiger bara vi får byggt fler anläggningar på området där man kan träna sina hästar.

Söderholm hoppas att det stöd de nu fick har satt snöbollen i rullning.

– Inom den närmsta framtiden hoppas jag att det ska byggas stall och egnahemshus på området. Ju snabbare snöbollen sätts i rullning desto större blir den.

Wahlrooska hästsportcentret har fått Leader-finansiering och EU-stöd.

8:39