Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles Tävling för ny musik UMK bjuder återigen både på välkända och nya artister – biljetterna till UMK23-finalen i februari ute nu

Reklambild för IMK24 på Logomo i Åbo.
Bild: Yle / Miikka Varila

Finalen i Finlands största musikshow UMK 2023 ordnas lördagen den 25 februari i Logomo i Åbo. UMK23-evenemanget pågår hela kvällen och bjuder på en mångsidig och överraskande deltagarkår som offentliggörs i januari.

I februari fylls Logomo i Åbo av UMK- och eurovisionsyra. Tävlingen för ny musik UMK kulminerar i finalkvällen som inleds med UMK-förfesten och avslutas med en efterfest efter den direkta TV-sändningen.

Under kvällen kommer vi att se sju storslagna tävlingsbidrag samt öppnings- och mellanaktsbidrag i världsklass av finländska toppartister. Efterfesten äger rum i Logomo på UMK-klubben, YleX Street och Eurovisionsdiscot ändra fram till kl. 04. Under festen uppträder bland annat Dj Orkidea, VJ Hellstone, Club La Persé och Fiona Timantti.

Biljetter till UMK- och eurovisionshelkvällen finns på Lippu.fi/umk.

UMK23-artisterna offentliggörs 11.1.2023

Tävlingen lockade sammanlagt 363 låtbidrag och nu är sju artister och låtar klara för final. I år har valet av finalister varit en särskilt utmanande uppgift för juryn, som består av proffs inom musikbranschen.

”Efter det fantastiska fjolåret är förväntningarna inför denna säsong mycket höga”, säger Tapio Hakanen, ordförande för UMK-juryn och YleX musikchef.

"Bland de sju strålande finalisterna finns såväl välkända artister som nya lovande talanger. I finalen deltar bland annat en otrolig ny artist med den finaste danslåten i UMK:s historia, en välkänd artist med en låt som dryper av sex, en gripande ballad från en av Finlands mest betydande exporthopp, band som är på uppgång och som har rönt stor framgång samt den tuffaste rap-bangern i UMK:s historia."

UMK23-artisterna offentliggörs den 11 januari. Mellan den 12 och 20.1.2023 presenteras en ny låt varje vardag.

Tävlingen för ny musik UMK (Uuden Musiikin Kilpailu)

Yles Tävling för ny musik UMK är Finlands största musikshow, som tar vinnaren från en inhemsk miljonpublik till Eurovision Song Contest, världens största musiknöjesprogram med en publik på hundratals miljoner. Eurovision Song Contest ordnas våren 2023 i Liverpool i Storbritannien i stället för Ukraina, som vann tävlingen år 2022.

Alla låtar från förra säsongens UMK nådde Spotifys Topp 50-lista i Finland och de populäraste låtarna erövrade topplaceringarna på nästan alla listor. Sammanlagt har de hittills fått mer än 31 miljoner lyssningar. BESS låt Ram pam pam har varit den mest spelade och lyssnade låten i år på såväl radion som i strömningstjänsterna. På YouTube har UMK22-innehåll fått mer än 6,5 miljoner visningar, och de flesta av videorna var bland de mest trendande. UMK intresserar också utomlands: mer än en tredjedel av YouTube-tittandet skedde utanför Finland. www.yle.fi/umk

Press material

På andra språk