Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljonär, brexitförespråkare och tidigare finansminister – det här är Storbritanniens nya premiärminister Rishi Sunak

”Jag har en plan för att få Storbritanniens ekonomi på fötter igen”, sa Rishi Sunak inför ordförandevalet i juli. - Spela upp på Arenan

Rishi är ett tacksamt namn för brittiska rubrikmakare. Än är Rishi Sunak ”Dishy Rishi” (snygge Rishi), än ”Fishy Rishi” (skumme Rishi). Men efter Boris Johnson och Liz Truss är det den helt orimmande ”kompetente Rishi” som Tories lyfter fram.

Under sommarens utdragna kamp om partiledarskapet med Liz Truss utmärkte Rishi Sunak sig med att låta bli att lova guld och gröna skogar i form av skattelättnader som det inte fanns täckning för.

Medan Truss var utrikesminister i Boris Johnsons regering var Rishi Sunak finansminister. Den erfarenheten är guld värd när han flyttar in på Downing Street igen – finansministerns residens är nummer 11, premiärministerns nummer 10 – eftersom Storbritannien och det konservativa partiet inte har råd att väcka marknadskrafternas oro på nytt.

Rishi Sunak håller upp en röd portfölj.
Bildtext Som brittisk tradition bjuder håller finansminister Rishi Sunak upp portföljen med budgeten i oktober 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Miljonär flera gånger om

Före det här årets partiledarval har Rishi Sunak gjort sig känd som snygg och rik. Han och hustrun Akshata Murty – dotter till den indiska IT-miljardären Narayana Murty – uppgavs tidigare i år vara goda för 730 miljoner pund, enligt The Sunday Times Rich List.

Pengarna är inte bara hustruns, Rishi Sunak var tidigare analytiker vid Goldman Sachs innan han gav sig in i politiken och delägare i två hedgefonder.

När familjen – paret har två döttrar – flyttade ut från Downing Street 11 när Sunak avgick som finansminister i somras återvände de till sitt hus i Kensington i London. I Yorkshire, där Rishi Sunaks valkrets ligger, har familjen dessutom en mindre herrgård.

Fyra personer sitter på första raden i en publikbild. Längst till vänster Michael Gove i mörkblå kostym, sedan Rishi Sunaks fru Akshata Murty i ljus klänning. Till höger sitter Rishi Sunaks föräldrar Yashvir och Usha Sunak. Båda föräldrarna håller i skyltar med texten We're Ready for Rishi!
Bildtext Rishi Sunaks hustru Akshata Murty tillsammans med hans föräldrar Usha och Yashvir Sunak vid ett valmöte i augusti 2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Röstade för Brexit

I vattendelaren i brittisk politik röstade Rishi Sunak för Brexit, men enligt brittisk press har han sedan dess hållit nära kontakt med partikamrater som röstade mot Storbritanniens uttåg ur EU, vilket kan vara en stor fördel när det gäller att förena ett splittrat parti.

Redan i juli försäkrade Rishi Sunak att han som premiärminister inte tänker låna tiotals miljarder pund för att infria ofinansierade löften. - Spela upp på Arenan

Sunak uppges vilja få ekonomin på stadig grund igen, för att sedan kunna sänka skatterna, men har hittills inte gjort sig känd för skattesänkningar. Under sin tid som finansminister höjde han skattesatsen för företag från 19 till 25 procent.

Han är ändå mest känd för sitt stödpaket på 350 miljarder pund till de brittiska hushållen under coronapandemin.

Rishi Sunaks anhängare beskriver honom som en kompetent pragmatiker och en man som inte låter sig styras av ideologi, utan av fakta.

Fakta om Rishi Sunak

  • 42 år gammal, född i Southampton dit hans föräldrar hade flyttat från Östafrika. De är båda av indisk härkomst.

  • Gick i den exklusiva privatskolan Winchester college och har studerat filosofi, politik och ekonomi vid Oxford och Stanford.

  • Tros vara en av Storbritanniens rikaste parlamentsledamöter. Sunak är tidigare analytiker vid Goldman Sachs och delägare i två hedgefonder.

  • Gift med Akshata Murty, dottern till en indisk IT-miljardär. De har två barn. Paret har misstänkts för att ha gömt undan tillgångar i skatteparadis.

  • Förde kampanj för brexit.

  • Blev finansminister i februari 2020 och populär då han körde igenom ett stödpaket på 350 miljarder pund till de brittiska hushållen under coronapandemin.

  • Avgick i juli 2022, ett drag som fick den dåvarande premiärministern och partiledaren Boris Johnson på fall.

  • Förlorade ordförandeomröstningen mot Liz Truss i september, efter att Truss hade lovat stora skattelättnader. Truss budgetplan fick ändå det brittiska pundet att rasa, och tvingade till slut Truss att avgå efter bara 45 dagar som premiärminister.