Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Det var som att vara med i en sekt” – Ida Vähänen var nätverksförsäljare och blev hotad när hon lämnade företaget

Uppdaterad 13.12.2022 07:41.
En kvinna med blåa ögon och ljusorange hår som når till axlarna. Kvinnan står vid en vit gardin och ser rakt in i kameran.
Bildtext Ida Vähänen var med i två olika nätverksföretag. Då hon bestämde sig för att gå ur det senare bröt helvetet löst, berättar hon för Svenska Yle. I dag bor hon i Spanien med sin familj.
Bild: Anki Westergård/Yle

Svenska Yle granskar nätverksförsäljning i en ny podcast. Ida Vähänen uppmanades ljuga om produkterna, undvika släkt och vänner som ifrågasatte henne och satsa egna pengar i företagen.

Det har nu gått två år sedan Ida Vähänen gick ur företaget inom nätverksförsäljning som är ett av de största i Finland.

Först nu kan hon dela med sig av det som hände och hon vill också varna andra.

– Jag blev hjärntvättad. Det går snabbt och görs så skickligt att man tror på vad de säger och lovar, summerar hon.

Vähänen, som blev smutskastad och utfryst när hon lämnade MLM-företaget, vill i dag varna andra för att gå i samma fälla.

MLM är en förkortning av multilevel marketing, på svenska talar man ofta om nätverksförsäljning. Man säljer ofta kosttillskott, hudvård eller husgeråd och rekryterar andra genom så kallade hemmapartyn eller på sociala medier.

Hör Ida Vähänens historia i poddserien Nätverksförsäljarnas hemligheter.

Nätverksförsäljarnas hemligheter

Spela upp

Skillnaden mellan pyramidspel och MLM-företag

Ida för podcast
Bildtext Ida Vähänen har i dag ett ”vanligt jobb med vanlig månadslön”. Hon säger att affärslogiken i MLM-företagen faller på sin egen orimlighet.
Bild: Anki Westergård / Yle

Omegaoljor och blodprov

År 2017 är Ida Vähänen mammaledig med sin andra dotter. Hon blir kontaktad för att gå med i nätverksförsäljning av olika hälsoprodukter.

Vähänens vårdledighet är på väg att ta slut och rekryteraren lovar att det finns goda chanser att tjäna pengar i företaget Zinzino. Dessutom är Vähänen intresserad av hälsoprodukterna: kanske bebisens mage mår bättre om mamman dricker ett särskilt kaffe?

Företaget hävdar att maten vi får i oss inte är tillräckligt ren och mångsidig, och att man måste få i sig hälsosamma omegaoljor för att kompensera för det.

– De hade också blodprov. Innan man började äta produkterna skulle man ta ett test som brukade visa att ens blodvärden var usla, och efter att man ätit produkterna en tid visade testet att blodvärdena blivit jättefina.

När Vähänen går med i nätverksföretaget köper hon det dyraste startpaketet för 975 euro. Hon är glad för produkterna, ger smakprov till vänner och släktingar och via det säljer hon en del.

Marica Engström och Jaakko Huitti vid Åbo universitet undersöker kosttillskott som säljs med hälsopåståenden. Claudia Gross forskar i nätverksförsäljning och Rigmor Robert ser likheter mellan MLM-företag och sekter

Falska löften om hälsoeffekter och stora inkomster – experter kritiska till nätverksförsäljning

Finländska nätverksförsäljare ger löften om hälsoeffekter eller ekonomisk framgång som strider mot lagen. I USA ingriper myndigheterna ofta mot den här sortens falska löften, men i EU är lagstiftningen svagare.

Ett mer lockande och somesexigt företag

Vähänen lyckas aldrig sälja så mycket att hon gör vinst. Hon klarar inte av att värva tillräckligt med kunder och återförsäljare.

Av en händelse får hon höra om ett annat MLM-företag med hälsoprodukter, och år 2018 går hon över till det. Det handlar om varumärket Fitline och företaget PM International.

– Det här företaget tycker jag känns modernare, mer anpassat för sociala medier och produkterna ser snygga ut.

Det var nåt slags förgiftningstillstånd i kroppen och det rekryterade vi folk med

Ida Vähänen

I det nya företaget uppmanas Ida Vähänen att rekrytera nya medlemmar och försäljare, och det går lättare att göra det via kanalerna på sociala medier. Vähänen berättar att man tänjer på gränsen för vad man får säga eller lova.

– Man får exempelvis inte säga att man har en produkt som hjälper dig att sova eller som hjälper mot huvudvärk. Det står i lagen att du inte får gå ut med sådana påståenden men det gör alla ändå.

Kvinna tittar på din telefon i ett gathörn-.
Bildtext I nätverksföretagen arrangeras events och galakvällar där man boostar och peppar varandra. Ifall man tvivlat på sin förmåga som företagare så ger eventen energi och framtidstro, berättar Vähänen.
Bild: Yle/Anki Westergård

Niacinöverdos och hål i tänderna

I det nya företaget finns en produkt som ska ge mer ”power”. Försäljarna hävdar att det är bra om man blir röd på kroppen eller i ansiktet när man tar av pulvret, att det betyder att ämnet verkar och går ”rakt in i cellerna”.

– Jag tar av det och blir helt röd och det börjar pirra och hetta och domna i huden, så jag tänker att det här funkar ju verkligen.

I dag vet Vähänen att det var en överdos av niacin hon fick, alltså av B3-vitamin.

– Det var något slags förgiftningstillstånd i kroppen och det rekryterade vi folk med.

Morgon- och kvällsdrickan som företaget säljer får kritik eftersom den innehåller så mycket socker.

– Vi blev lärda att säga att tänk hur mycket socker det finns i ett äpple.

privat bild
Bildtext Ida Vähänen efter att hon använt ett pulver som sägs ge ”power” åt cellerna. Resultatet blev röd och flammande hud som pirrade och domnade.
Bild: Privat/Ida Vähänen

Hjärntvättad och isolerad

Ifall någon utomstående ifrågasätter vad nätverksmedlemmarna håller på med, säger Idas ledare att det är ett tecken på att vännen eller den närstående är avundsjuk, att hen inte förstår eller inte vill att Vähänen ska lyckas.

– Sådana vänner gör man sig av med. Det skall enbart vara ”positiva vibbar”, så till slut omges man enbart av företagets medlemmar.

Vähänen säljer allt bättre, och hon lyckas rekrytera nya försäljare och bygga ett eget team. Den äldre kvinna som är Vähänens ”chef” ägnar mycket tid åt henne, ger henne goda råd, stöttar och uppmuntrar.

– Hon är trevlig, speciell. Jag trivs med henne, men något i henne ger mig en konstig känsla. Exakt vad vet jag ännu inte vid det här laget, säger Vähänen.

Ida för podcast
Bildtext Vem som helst kan lockas med i ett nätverksföretag. Många av företagen har goda etiska regler och man kan till och med tjäna en extra slant – andra företag har mer tvivelaktiga metoder.
Bild: Anki Westergård / Yle

Ida Vähänen beskriver också de lyxiga event som företaget ordnar två till tre gånger per år för sina försäljare.

– Där träffas vi hundratals personer, och om man säljer eller rekryterar tillräckligt mycket kan man få en resa i belöning, eller till och med en bil!

Stämningen på eventen är ofta glamourös och upphaussad.

Efter avhopp följer påhopp

Hösten 2019 börjar det i offentligheten dyka upp kritik mot Fitline och PM International som Ida Vähänen är med i. Företaget uppmanar sina säljare att inte läsa det som skrivs, men Vähänen blir nyfiken och läser allt. Hon tar in fakta och bestämmer sig för att hoppa av. I det här skedet har Vähänen flyttat till Spanien med sin familj, som utökats med ännu en liten flicka.

I samband med avhoppet skriver Vähänen ett blogginlägg där hon redogör för sina erfarenheter av nätverksföretag i allmänhet, utan att nämna företagens eller någon persons namn.

– Då brakade helvetet löst. Chefen skrev till mig att jag var kall och otacksam. Jag förklarade att jag talade om nätverksförsäljning i stort, men det var kört.

Efter det går kvinnan till angrepp mot Vähänen på sociala medier. Hon gör också en Instagramlive där hon använder kränkande och grova ord om Vähänen. Kvinnan skriver bland annat att det känns som om Vähänen har stuckit kniven i ryggen på henne.

Ida för podcast
Bildtext Produkterna i de nätverksföretag Vähänen är med i påstås ha många hälsofrämjande effekter.
Bild: Anki Westergård / Yle

Stor skam och ett varningens finger

Kvinnans vänner kontaktar Vähänen och frågar hur hon har mage att göra så här.

– Allt jag hade gjort var att hoppa av ett företag och skriva en allmänt hållen bloggtext om nätverksförsäljning. Jag tycker det säger massor om konceptet, inte kan ju en chef bete sig så.

Kvinnan hotar med att Vähänen aldrig kommer få något jobb där hon nu bor med sin familj. Det gör Vähänen rädd, eftersom kretsarna inom Finlandscommunityn i Spanien är snäva.

Numera har Vähänen ett ”vanligt jobb med månadslön”. Hon har svårt att tänka på tiden när hon var med i nätverksföretagen, men vill ändå ställa upp och varna andra.

– Jag har känt så stor skam över det som hände. Men jag tröstar mig med att när jag gick med så talades det inte om nackdelarna med MLM. Nu vet vi alla bättre.

PM International ställer inte upp på intervju för Svenska Yle. Företaget svarar per e-post och ber om ursäkt för det skedda, och tillägger att varje säljare bör behandlas med respekt. Svenska Yle ber också Zinzino om en intervju men får inget svar.

Alla MLM-företag har inte den här inverkan på människor. Men många företag i branschen befinner sig i gråzonen för vad som är juridiskt och moraliskt rätt, säger experter vi talar med. Många finländare har nätverksförsäljning som hobby, något att dryga ut kassan med.

Artikeln öppnar för kommentarer på måndag 12.12. Artikeln har uppdaterats med en länk 11.12 klockan 18.44.

I poddserien Nätverksförsäljarnas hemligheter granskar Svenska Yle sju olika företag som sysslar med nätverksmarknadsföring- och försäljning. Du hör också internationella experter och forskare uttala sig.

Diskussion om artikeln