Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Trött på ytskrap? Kolla in fyra sevärda långfilmer som kan rubba din värld

Två unga människor tar selfie i en sliten toalett
Bildtext Parasite av Bong Joon-ho bjuder på såväl svart humor som spänning.
Bild: Braunson E&A/Yle

Ta paus i scrollandet och förbered dig på en upplevelse. Här är ett plock ur höstens kvalitetsfilmer på Arenan.

I ett myller av snabb information lönar det sig att stanna upp ibland. Att meditera är ett sätt, att titta på en riktigt bra film är ett annat. På Arenan finns filmer som får dig att tänka till, känna efter och fortsätta livet (eller scrollandet) en upplevelse rikare.

Här kommer tips på fyra kvalitetsfilmer som du ska se i höst.

Parasite – en modern klassiker

Sydkoreanska Parasite tar avstamp i familjen Kims källare, där det finns gott om värme och personlighet men snålt med pengar. Allt förändras när familjens son får jobb hos en välbärgad familj.

Det här är startskottet för en svindlande historia om klass och makt som präglas av becksvart humor, svidande samhällskritik och därtill en kaotisk katt och råtta-lek som pågår genom hela filmen. Det här är en film som kan tolkas på många olika sätt.

Parasite, regisserad av Bong Joon-ho, anses ofta vara en av tjugohundratalets bästa filmer. Den bröt ny mark genom att för två år sedan vinna Oscarsstatyetten för årets bästa film – som den första icke-engelskspråkiga filmen någonsin.

Parasite finns att se på Arenan.

nainen seisoo huoneessa
Bildtext Parasite var den första icke-engelskspråkiga filmen någonsin som vann Oscars för bästa film.
Bild: Future Films

Farlig semester – blickar säger mer än ord i stimmig fransk thriller

Behöver du se en fransk, psykologisk och erotisk thriller från slutet av 60-talet i höst? Klart du gör.

Palmerna vajar, vattnet i poolen blänker i turkost och luften dallrar av hetta. Ett par får sällskap av kvinnans tidigare älskare under en stimmig semester i St. Tropez. De erotiska vibbarna tilltar i styrka och spänningen eskalerar alltmedan den possessiva kärleken blir alltmer giftig.

Farlig semester är regisserad av Jacques Deray och skådespelarna hör till 60-talets hetaste namn inom den europeiska filmen.

Farlig semester - La Piscine finns att se på Arenan.

Man ligger i solstol och röker, kvinna sitter på poolkanten bakom honom
Bildtext Farlig semester är en nyhet på Arenan. Alain Delon, till höger, var en av de största sexsymbolerna inom 60-talets europeiska film. Romy Schneider till vänster.
Bild: SA SOCIETE NOUVELLE DE DISTRIBUTION/Yle

Shoplifters – hyllad japansk realism

Familj och rötter står i fokus i det här meditativa japanska dramat som vänder på verkligheten och visar upp den i ett ovant ljus. Shoplifters hyllades när den kom ut 2018 och belönades med Guldpalmen i Cannes.

En stor familj försöker få vardagen att gå ihop i en anspråkslös boning i utkanten av Tokyo. När de räddar en liten flicka från hennes föräldrar börjar en nyckfull historia nystas upp.

Med ett knapphänt och realistiskt grepp ger Shoplifters tittaren information genom små vinkar och i sparsamma portioner. Och lämnar ändå tittaren omhuldad av värme.

För manus och regi står Hirokazu Kore-eda.

Shoplifters finns att se på Arenan.

En familj ligger i sängen
Bildtext Shoplifters är en av de mest hyllade japanska filmerna på senare år.
Bild: Cinema Mondo/Yle

Bränd – en sydkoreansk lovsång till långsamheten

Den sydkoreanska thrillern Bränd handlar om Lee Jong-su som blir kär i sin barndomsvän Shin Haemi. Snart får de sällskap av Ben, en man som osar toxisk maskulinitet och har ett helt garage fullt med dyra bilar.

Det är bara början på ett mysterium som håller tittaren i ett järngrepp, samtidigt som filmen är en lovsång till långsamheten.

Gör dig redo för en finstämd resa i ovisshet, för en gnagande oro som vägrar släppa taget. Den känslan ger nämligen Bränd, som efter två och en halv timme lämnar tittaren med många lösa trådar. Filmen är regisserad av Lee Chang-dong och baserar sig på en novell av Haruki Murakami.

Skynda! Bränd - Burning finns att se på Arenan fram till den 11 november.

Nuori aasialainen mies hikinen paita päällä, taustalla autonrämä. Kuva elokuvasta Burning.
Bildtext Ingenting är som det ser ut i triangeldramat Burning.