Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sveriges nya försvarsminister Pål Jonson besökte Finland: ”Vi uppskattar det djupa samarbetet”

Uppdaterad 24.10.2022 14:21.
Sveriges nya försvarsminister Pål Jonson besöker Finland - Spela upp på Arenan

Jonson och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen diskuterade bland annat försvarssamarbete. Det här var Jonsons första utlandsbesök som försvarsminister.

Sveriges nya försvarsminister Pål Jonson besökte Finland i dag.

Den finska försvarsministern Antti Kaikkonen stod värd för besöket. Ministrarna diskuterade bland annat försvarssamarbete, ländernas Nato-integration och Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

På presskonferensen efter mötet utlovade Jonson att Sveriges nya regering kommer att hålla samma linje i förhållande till Finland som den förra.

– Vi uppskattar det djupa samarbetet. Finland är vår viktigaste partner i fråga om säkerhet och försvar.

Jonson framhöll att de båda länderna har tagit många viktiga steg i försvarssamarbetet de senaste åren, vilket stabiliserar säkerhetsläget i regionen och höjer tröskeln för yttre aggression.

– Det sänder ut en stark signal om enighet, sa Jonson.

”Gemensamma mål och gemensamma behov”

Ett av ärendena på försvarsministrarnas dagordning var naturligtvis de båda ländernas Natomedlemskap. Enligt Jonson är beslutet att gå med i Nato resultatet av ett fundamentalt försämrat säkerhetsläge i Europa.

Han poängterade vikten av att Sverige och Finland går med i Nato ”hand i hand”.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen sa att samarbetet med Sveriges nya regering har fått en bra start. Kaikkonen och Sveriges förra försvarsminister Peter Hultqvist träffades över 60 gånger under de senaste tre åren.

– Vi har gemensamma mål och gemensamma behov av ett djupt samarbete, sa Kaikkonen.

Enligt Kaikkonen är Finlands och Sveriges Nato-integration och säkerhetsläget i norra Europa av högsta prioritet. Han konstaterade också att Sverige är och kommer att förbli Finlands viktigaste samarbetspartner.

Jonson blev utnämnd till försvarsminister i Ulf Kristerssons regering förra veckan. Det här var hans första utlandsbesök.

Artikeln uppdaterades med kommentarer från presskonferensen 24.10.2022 klockan 14.20.