Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rishi Sunak blir Storbritanniens nästa premiärminister – tillträder formellt på tisdag

Uppdaterad 24.10.2022 23:34.
Rishi Sunak
Bild: Allstar Picture Library Ltd / Alamy/All Over Press

Rishi Sunak efterträder Liz Truss som Storbritanniens premiärminister. Det klarnade på måndagen när Penny Mordaunt meddelade att hon stöder Sunak. Han blir formellt premiärminister på tisdag, efter att han träffat kung Charles.

Drygt två timmar efter att det stod klart att Rishi Sunak är den enda kandidaten med tillräckligt stöd för att leda Torypartiet och således också landet höll han en mycket kort presskonferens.

– Att tjäna partiet och landet är mitt livs största privilegium. Jag är hedrad över att ha parlamentsledamöternas stöd, sa Sunak.

Han lovade att tjäna Storbritannien med integritet och ödmjukhet, men sa att det inte är något tvivel om att landet står inför djupa ekonomiska svårigheter.

– Vi behöver stabilitet och enighet, konstaterade han.

Sunak tillträder formellt på tisdag, efter att han träffat Kung Charles som ger honom i uppdrag att bilda regering. Sunak blir den första premiärminister som utses av kung Charles III.

Gratulationer från bland annat statsledare

Flera statsledare har gratulerat Rishi Sunak under måndagen. Bland dem exempelvis Indiens premiärminister Narendra Modi.

Modi sa att han hoppas på ett nära samarbete i globala frågor.

USA:s president Joe Biden väntar med intresse på diskussioner med Rishi Sunak, uppger Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Jean-Pierre säger också att USA:s administration förbinder sig till att fortsätta sitt nära samarbete med Storbritanniens regering.

Exakt när Biden och Sunak ska tala uppgav Vita huset inte. Enligt protokollet måste presidenten vänta med att framföra sina gratulationer till att den nya premiärministern har träffat kungen och fått i uppdrag att bilda regering.

Också Europeiska rådets ordförande Charles Michel gratulerade Sunak. Han betonade att Bryssel och London behöver en stabil relation för att kunna ta itu med de utmaningar som väntar.

Första hindun

Rishi Sunak, 42, blir Storbritanniens första premiärminister som är hindu. Partiledarvalet på måndagen sammanföll med högtiden diwali, den dag i den hinduiska kalendern då man firar ljusets och det godas seger över mörker och det onda. Dagen firas också inom jainismen, buddhismen och sihkismen.

Den yngsta brittiska premiärministern är Sunak inte, men för att hitta en yngre får man gå tillbaka till år 1812.

En raketkarrär har Rishi Sunaks ändå gjort: han är den första i modern tid att bli premiärminister i Storbritannien bara sju år efter att han blev invald i parlamentet år 2015.

Bara Sunak fick tillräckligt stöd

På måndagen stod det klart att Rishi Sunak inte har någon motkandidat i valet till partiledare för Tories. Därmed blev det den ”kröning” som brittiska medier har spekulerat om i några veckor.

I söndags meddelade den förre premiärministern Boris Johnson att han trots allt inte ställer upp i valet för att bli ledare för Storbritanniens konservativa parti och därmed landets premiärminister.

På måndagseftermiddagen visade det sig att inte heller underhusets ledare Penny Mordaunt kunde mäta sig med Sunak. Hon hade inte fått ihop det stöd från hundra partikamrater i underhuset som krävdes för att ställa upp i Tories partiledarval.

Partiledare blev Rishi Sunak därför genast på måndagen, men till premiärminister utses han först på tisdag.

Liz Truss gratulerade sin efterträdare på Twitter ungefär en timme efter att det stod klart att han blir premiärminister efter henne.

”Du har mitt fulla stöd”, försäkrade Truss.

Oklart till strax före 16

Penny Mordaunts tillkännagivande om att hon drar sig ur leken kom bara några minuter före utgången av tidsfristen för en godkänd partiledarkandidatur klockan 16 på måndagen.

Mordaunt konstaterade via Twitter att Rishi Sunak blir Storbritanniens nästa premiärminister och försäkrade att hon stöder honom helhjärtat.

”Trots den sammanpressade tidtabellen för ledarskapsvalet är det tydligt att kollegerna [i parlamentet] känner att vi behöver ett besked i dag. De har fattat det här beslutet i god tro för landets bästa”, sa hon i sitt twittermeddelande.

Tidigare hade Penny Mordaunt betonat vikten av att partimedlemmarna på fältet skulle få säga sitt, men i och med att Rishi Sunak blev den enda kandidaten ordnas ingen omröstning, utan han utsågs direkt till ny partiledare och kommer därmed att ta över premiärministerposten efter Liz Truss.

Kort valprocess den här gången

Rishi Sunak vald till ledare för Storbritanniens konservativa parti - Spela upp på Arenan

– Vi har en giltig nominering, sa Sir Graham Brady, ordförande för 1922-kommittén som hade hand om partiledarvalet och jubel bröt ut i den sal i det brittiska parlamentet där nyheten tillkännagavs.

– Rishi Sunak har därför valts till ledare för konservativa partiet.

Kommittén hade avsiktligt satt gränsen för kandidatur högt för att göra valet snabbare än i somras, då själva valprocessen var längre än Liz Truss tid som premiärminister blev.

Truss går därmed till historien som den mest kortlivade premiärministern i Storbritannien. Hon blev vald till partiledare och utsedd till premiärminister i september.

Källa: BBC, The Guardian, The Telegraph, Reuters