Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagsdebutanten grät då han som barn ombads packa ihop vid Kokonbacken – nu drömmer Eduard Hallberg om genombrott på Europacupnivå

Eduard Hallberg i pisten
Bildtext Från Sibbo till alpina landslaget – Eduard Hallberg drar nytta av norsk expertis på vägen mot toppen.
Bild: Taka Wu / Alamy/All Over Press

Den Sibbobördige Eduard Hallberg har gått den långa vägen för att nå alpineliten i Finland. Nu är han första årets landslagsåkare med sikte på allt mer prestigefyllda tävlingar.

Grunden för Eduard Hallbergs alpina karriär lades av hans mamma och pappa. De är båda två skidentusiaster och tog med sin son till pisterna då han knappt kunde stå.

– Jag har alltid älskat att åka. Jag började varje gång gråta då vi skulle åka hem, säger den 19-årige Hallberg.

Att ta sig till det alpina landslaget från platta Sibbo är en bedrift i sig. De som kan sin alpina geografi vet att det inte finns alpina pister i kommunen.

– Jag har åkt mycket i Kokonbacken i Borgå och jag representerar fortfarande Borgåklubben Slalom 66.

Programmet är inte längre tillgängligt
Eduard Hallberg var i fokus i Sportnytt i lördags. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Yngsta herråkaren i A-landslaget

Hallberg har år för år närmat sig den finländska eliten. Under förra säsongen hörde han till utmanarlandslaget och nu är han med sina 19 år den yngsta herråkaren i A-landslaget.

– Det är en ära att vara med i gänget. Hoppas det innebär att jag får delta i fler europacuptävlingar. Det ser jag fram emot.

Klivet upp till A-landslaget betyder att han kan mäta sig med tuffa åkare regelbundet. Till exempel med erfarne Samu Torsti som är tillbaka i det finländska landslaget efter att samarbetat med svenska åkare i ett par års tid.

– Vi har många unga och talangfulla åkare. Att få köra med dom på träning innebär att man pushas varje dag. Det är lärorikt att ha Samu med sin erfarenhet med i laget.

Flytt till Norge efter högstadiet

Eduard Hallberg får också bra sparring av sina studiekompisar. Han studerar nämligen vid Oppdals skidgymnasium i Norge.

Han medger att det inte var helt lätt att flytta hemifrån i unga år. Men att studera på finska var han inte heller sugen på.

– Ibland måste man fatta beslut som är bäst för en själv. Den alpina kulturen är stark i Norge och människorna är trevliga. Jag får träning på en bra nivå.

Språkbarriären oroade honom till en början, men det visade sig vara onödigt. Han anpassade sig snabbt och en del norska ord slinker omedvetet in under intervjun.

– All undervisning går på norska och det har fungerat bra. Då jag är hemma i Finland så får jag många kommentarer av mamma och släktingar att jag blandar mycket mellan språken, säger han och skrattar.

Världscupen i sikte

Hans paradgrenar är slalom och storslalom. Super-G och störtlopp finns med på träningsprogrammet eftersom de utvecklar färdigheter som behövs då man åker teknikgrenarna i hög fart.

– Tekniken har alltid varit min starka sida. Då jag var yngre var jag ganska klen. Mina motståndare var klart större och hade tyngdkraften på sin sida. Jag hade tekniken men det gick inte alltid så fort. Nu börjar det gå snabbare undan, säger han och betonar att han fortfarande jobbar hårt på att förbättra sin fysik.

Den kommande vinterns stora målsättningar är europacupen och junior-VM. På längre sikt har han siktet inställt högre än så.

– Jag tar det som det kommer och jobbar så hårt som möjligt. Men målet är förstås att få åka i världscupen så småningom och klättra uppåt mot världstoppen.

Korta fakta om Eduard Hallberg

Ålder: 19 år

Klubb: Slalom 66, Borgå

Favoritämne i skolan: Matematik

Favorit tv-serie: Friends, den har jag sett många gånger

Förebilder: Aksel Lund Svindal, Ted Ligety, Marcus Sandell och pappa

Roligaste idrottsminne: Mina första europacuppoäng i min första europacuptävling i fjol.

Motto: Lär dig av dina misstag.

Diskussion om artikeln