Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rena vilda västern på tågparkeringen i Bennäs – Stationsvägen är full med parkerade bilar

Många parkerade bilar längs en väg.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Det råder närmast kaos på parkeringen vid Jakobstad-Pedersöre tågstation. Alla parkeringsplatser är upptagna och bilar står parkerade på båda sidor längs Stationvägen, ända ut till Vasavägen.

De parkerade bilarna väller ut på cykelvägen och det har också hänt att tågresenärer parkerat bilen på äldreboendet Pedersheims parkering.

Strax vid infarten till stationen står en bil parkerad på gräset i diket.

– Så här har det sett ut de senaste veckorna, nöden har ingen lag verkar det som. Det är fullt kaos både när tågen kommer och far, säger Elin Härmälä, SDP-politiker i Pedersöre som åker tåg både i jobbet och i politiska uppdrag.

En kvinna som står framför en dörr.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Blev tvungen att parkera på gräsmattan

Själv blev Härmälä tvungen att kila in bilen på gräsmattan för att kunna ta tåget till Helsingfors förra veckan. På fredag åkte Elin Härmälä till Åbo vid lunchtid, och då såg hon till att vara ute i god tid.

Den som kommer körande med egen bil i sista stund kan vara rätt säker på att missa tåget under jakten på en parkeringsplats.

– Man får budgetera lite extra tid för att hitta parkeringsplats eller parkera längre bort och gå en halv kilometer, säger Härmälä.

Parkeringen byggdes ut för fem år sen

Härmälä säger att det här är ett nytt problem. Sen parkeringen byggdes ut för fem år sen har platserna räckt till. Då blev 100 platser 170.

Från Jakobstad går det buss till de flesta tågavgångar in i veckan. På lördag går det ingen tågbuss och den trafikerar också glesare på söndagar.

För Härmäläs del är tågbussen inget alternativ eftersom hon bor i Forsby, Pedersöre, och därifrån går ingen tågbuss.

VR:s kvartalsrapport visar också på att tågresenärerna ökar, när det gäller fjärrtrafiken. Antalet resenärer är lika många som innan pandemin, till och med fler.

I juli slog man alla tiders rekord med 1,4 miljoner passagerare. Det är 46 procent fler än året innan och 17 procent fler än 2019 innan pandemin slog till.

– Allt flera tar tåget och det är ju bra. Det finns smidiga förbindelser också ut till Helsingfors-Vanda flygplats. Men nu måste vi lösa parkeringsproblemet, säger Elin Härmälä.

En orsak till den stora anstormningen i Bennäs är också att flyget från Kronoby till Helsingfors legat nere säger Härmälä och får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Johanna Holmäng (SFP).

Bilar parkerade längs en väg.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Parkeringsavgift eller större parkering

En åtgärd som redan tidigare diskuterats är att införa en parkeringsavgift. Det kunde lösa en del av problemet anser Härmälä.

Johanna Holmäng säger att den avgiftsfria parkeringen är en förmån, det är inte många tågstationer som erbjuder den möjligheten.

Holmäng berättar att trängseln i Bennäs har diskuterats i den kommunala samarbetsnämnden.

– Vi har konstaterat att vi ska försöka få till en ny typ av parkering, säger Holmäng.

Holmäng säger att det finns mark som kan användas för att förstora parkeringen och att det är Pedersöre kommun som äger marken och därför också har planläggningsansvaret.

Men det är fråga om ett regionalt projekt där Pedersöre och kommunerna runt i kring måste komma överens om betalningsandelar.

– Det finns absolut en vilja från Pedersöre kommun att göra det här, men vi måste diskutera oss fram med grannkommunerna, säger Johanna Holmäng.