Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bra turistsommar i Borgå, men inte lika många besökare som innan pandemin

turister
Bildtext Sommaren var livlig i Borgå och de utländska turisterna har börjat hitta tillbaks. Arkivbild.
Bild: Yle/Robin Halttunen

De utländska turisterna har hittat tillbaka till Borgå, men än är man inte på samma nivå som innan coronavåren 2020.

Under juni, juli och augusti räknades 67 300 betalda övernattningar i Borgå, vilket är 2,5 procent mer än samma tid i fjol. Sommaren 2019, innan coronapandemin, hade Borgå 71 600 övernattningar. I de här siffrorna ingår övernattningar via AirBnB och Vrbo, två webbtjänster där man kan hyra hus eller rum även av privatpersoner.

Största delen av turisterna som besöker Borgå övernattar inte, utan kommer bara på dagsutflykt.

Borgås turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen berättar att staden inte har data över helhetsmängden besökare, men man kan göra analyser på basis av övernattningsstatistiken samt Telias anonymiserade telefondata.

När man skriver in sig på ett hotell ombes man svara på olika frågor, som varifrån man kommer och i vilket ärende man reser. Därför innehåller statistiken över övernattningar på registrerade inkvarteringsföretag, som till exempel hotell, motell, semesterbyar och campingplatser, mer information.

Räknar man enbart med registrerade inkvarteringsföretag så är sommarens siffra 44 500 övernattningar. Av dem gjordes 39 400 av inhemska resenärer och 5 100 av utländska resenärer.

Två thailändska kvinnor tar en selfie på ett torg.
Bildtext Borgå hade nyligen besök av tusen thailändare på företagsresa. De övernattade inte i staden utan kom bara på dagsutflykt och finns därför inte med i statistiken. Arkivbild.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Myllynen påminner om att övernattningsstatistiken innehåller både arbets- och fritidsresor. Jämfört med året innan har andelen fritidsresenärer minskat med nästan 19 procent medan arbetsresorna har ökat med lite på 6 procent.

Jämfört med sommaren 2021 var de inhemska resenärernas övernattningar 15 procent färre i år medan antalet utländska resenärer som övernattade ökade med hela 64 procent.

– Sommaren 2021 var en rekordsommar med tanke på turismen inom landet. Nu när det i sommar gick att resa utomlands så har många finländare gjort det istället, säger Myllynen.

Fler utländska turister än i fjol, men mer önskas

Den internationella turismen har ännu inte återhämtat sig efter pandemin.

– Det tar sig sakta, men vi har ännu inte så många internationella resenärer som innan pandemin, säger Myllynen.

Hon nämner Visit Finlands reseöversikt där man förutspår att utvecklingen av resandet i Europa kommer att ligga 27 procent efter nivån innan pandemin.

– Man väntar sig att resandet i Europa först 2024 återhämtar sig till nivån innan kriserna, säger Myllynen.

Resandet påverkas av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, den avtagande ekonomiska tillväxten och den ökande inflationen.

Mest utländska resenärer som övernattade i Borgå kom det från Spanien, Sverige och Tyskland. Borgå har satsat på marknadsföring just mot Sverige och Tyskland. Via Visit Finland får Borgå synlighet också i andra områden.

I statistiken över registrerade övernattningar finns resenärer från Finland och 27 andra länder, också en del ryska besökare.

Turister på en gata i Gamla stan i Borgå. Det är sommar och vackert väder.
Bildtext Med hjälp av anonymiserad mobildata från inhemska abonnemang kan man se hur många personer som befunnit sig på ett område i minst 20 minuter. Gamla Borgå hade i medelsnitt 5 232 besök per dag i juli 2022. Siffran för samma tid året innan börjar med en sexa. Arkivbild.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

– Enligt vad vi diskuterat med lokala företagare, så har sommaren varit ganska livlig. I juli brottades många med personalbrist, till exempel på kaféer och restauranger. Det har också synts i hur man kunnat svara på efterfrågan, säger Myllynen.

Att besöka Gamla Borgå i vinterskrud är ett säkert sätt att komma i julstämning. Myllynen väntar sig resenärer också i vinter och berättar att man satsar på att locka besökare i samband med olika evenemang. Till exempel ordnas Spökens natt nu på fredagen (28.11).

Nästa år förväntar man sig många besökare både i samband med den massiva orienteringstävlingen Jukolakavlen som ordnas i Borgå, och i samband med bostadsmässan i Lovisa.

Diskussion om artikeln