Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NBA:s tippade slagpåse Utah Jazz har startat urstarkt med Lauri Markkanen som stjärna – Petteri Koponen: ”Vi har haft koll på den här potentialen i landslaget”

Lauri Markkanen i Utah Jazz.
Bild: Rob Gray-USA TODAY Sports

Utah Jazz har inlett NBA-säsongen utmärkt. Tvärtemot förväntningarna – och Lauri Markkanen står bakom det. Laget skördar frukter av att använda finländarens mångsidiga spel, tycker Petteri Koponen.

Då NBA-säsongen startade var Utah Jazz rankat som ett av de allra sämsta lagen. Klubben hade trejdade bort sina chanser och laget skulle bli en slagpåse.

Men efter tre raka segrar i säsongsupptakten är Utah Jazz ett av ligans stora utropstecken. Och Lauri Markkanen har omgående spelat strålande bra i sin nya klubb.

Förra natten noterades finländaren för 31 poäng och 12 returer då det blev seger mot New Orleans Pelicans med 122–121. Det har öst beröm över Markkanen efter den starka starten i Salt Lake City.

– Han hittar på något nytt i varje match och jag säger bara till honom att han är så kylig. Han tar avslut, går mot korgen, dunkar, rör sig – han gör allt möjligt för laget, säger lagkamraten Malik Beasley enligt Deseret News.

Markkanens NBA-säsonger

Chicago Bulls:
2017/18: 68 matcher/15,2 poäng/7,5 returer
2018/19: 52 matcher/18,7 poäng/9,0 returer
2019/20: 50 matcher/14,7 poäng/6,3 returer
2020/21: 51 matcher/13,6 poäng/5,3 returer

Cleveland Cavaliers:
2021/22: 61 matcher/14,8 poäng/5,7 returer

Utah Jazz:
2022/23: 3 matcher/24,0 poäng/9,7 returer

24 poäng och nästan 10 returer i snitt per match är siffror som även Markkanen känner sig nöjd med.

– Jag försöker att spela aktivt och aggressivt hela tiden. Det här är en bra start, men vi kommer att bli bättre, säger Markkanen.

Har utvecklat sitt försvar

Markkanen har egentligen bara fortsatt att imponera på andra sidan Atlanten. Före NBA-säsongen bar han fram finska herrlandslaget till en EM-kvartsfinal och var en av turneringens bästa spelare.

– Lauri har mer att ge än det som han har fått ut tidigare. Han kan anpassa sig och det är rena lyxen för en tränare, säger Utah Jazz-tränaren Will Hardy.

Edon Maxhuni, Lauri Markkanen ja Shawn Huff Kroatia-ottelussa.
Bildtext Lauri Markkanen imponerade stort i landslaget i EM.
Bild: Vid Ponikvar / Sportida / SIPA / Shutterstock / All Over Press

Flytten från Cleveland Cavaliers till Utah Jazz blev klar mitt under EM. Efter den första känslan av chock har Markkanen verkligen visat vad han kan när han används på rätt sätt, säger förre stjärnspelaren Petteri Koponen till Yle Urheilu.

– Han har visat vad han kan göra om han får göra mer än att stå i ena hörnet och kasta. Vi har haft koll på den här potentialen i landslaget.

Enligt Koponen finns det inte för många spelare med Markkanens storlek som är lika rörliga, spelskickliga och tekniska. Dessutom utvecklade Markkanen sitt försvarsspel rejält i Cleveland då han ställdes mot snabba spelare hela tiden.

– Det känns som att Lauri har hittat sitt spel och kan utnyttja sina styrkor. Han kommer till lägen på fler sätt.

Vad vill klubbledningen?

Markkanen är inne på sin femte NBA-säsong. Han är van vid bottenträsket från åren i Chicago, men Koponen tycker att spekulationerna om ”svaga Utah” inte håller.

– De ser ut att ha kul, njuter av att spela och jobbar tillsammans. Lauri har fått mer boll och spelat mångsidigt.

Inför säsongen trodde vissa att Utah skulle spela svagt för att få tidigt draftval. Just nu leder Utah hela västra konferensen, men grundserien är väldigt ung.

– NBA-businessen är komplex. Det kan hända att klubbledningen inte hade räknat med det här, men spelarna går aldrig in för att förlora, säger Koponen.

Utah Jazz spelar borta mot Houston Rockets natten mot tisdag finsk tid.

Diskussion om artikeln