Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Klart för modernare Dalsbruk nu

Från 2015
Uppdaterad 24.11.2015 10:31.
Dalsbruks kolugnar och ämbetshuset
Bildtext Kolugnarna kan få sällskap av ett köpcentrum om ämbetshuset rivs. Den nya detaljplanen möjliggör många förändringar i hamnområdet i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

Detaljplanen för Dalsbruks hamn godkändes av Kimitoöns kommunfullmäktige på måndagens möte.

- Det här är en plan för framtiden, slog Michael Oksanen från Svenska folkpartiet fast och tillade att arbetet med att bit för bit utveckla Dalsbruk nu kan börja.

Michael Oksanen (SFP) i talarstolen under Kimitoöns kommunfullmäktigemöte 16.11.2015
Bildtext Michael Oksanen (SFP): Planen är en möjliggörare.
Bild: Yle/Monica Forssell

Arbetet med detaljplanen inleddes i juni 2012.

Den nya detaljplanen möjliggör bland annat att en långtidsparkering för bilar inrättas där Dalsbruks byggtjänst för tillfället finns, söder om Dalsbrukvägen. Ett nytt område för Byggtjänst finns reserverat närmare Sågviken.

Enligt planen kan också förbindelsebåten flyttas längre österut i närheten av bensinstationen och en strandboulevard längs stranden österut kan anläggas.

Dalsbruks hamn
Bildtext Förbindelsebåten kan enligt den nya detaljplanen få ny plats i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

I kvarteret där bensinstationen är belägen finns nya byggmöjligheter, en gångbro kan byggas över viken, hamnen kan få en ny vågbrytare och ämbetshuset i Dalsbruk kan rivas och i dess ställe kan byggas något nytt. Till exempel har ett litet köpcentrum diskuterats.

Enligt Daniel Wilson (SFP) finns det privata investerare som är intresserade av Dalsbruk och om också politikerna drar jämt kan man nu så småningom komma i gång med att förnya och bygga nytt i Dalsbruk.

Någon tidtabell för utvecklandet av Dalsbruk finns ändå inte och Wilson påpekar att detaljplanen är en plan med sikte på tio, tjugo år in i framtiden.