Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den månatliga parkeringsavgiften höjs med 30 euro i Helsingfors

Uppdaterad 24.10.2022 23:11.
Kadunvarret täynnä pysäköityjä henkilöautoja.
Bild: Matti Myller / Yle

Helsingfors stadsstyrelse har i dag på måndag beslutat att den månatliga parkeringsavgiften i Helsingfors ska stiga med 30 euro euro från och med nästa år.

Helsingfors stadsstyrelse tog på måndagskvällen ställning till en ny parkeringsstrategi. Enligt förslaget ska månadsavgiften för att parkera på gatorna stiga med 30 euro mer per månad. Förslaget har i dag godkänts av stadsstyrelsen.

Samlingspartiet, Sfp och Sannfinländarna motsatte sig förslaget medan SDP, De Gröna och Vänsterförbundet röstade för prishöjningen. Nio röstade för medan sex röstade mot förslaget.

Höjningen ska ske i två steg nästa år, först 15 euro i juni och sedan ytterligare 15 euro i december. Prisnivån ska kontrolleras årligen i början av december.

I de flesta zonerna är parkeringsavgiften 30 euro, vilket betyder att kostnaden fördubblas, medan skillnaden blir ännu större i områden utanför centrum. I de billigare zonerna stiger kostnaden från 15 till 45 euro.

Höjningen motiveras bland annat med att det ofta är fullt på gatorna, vilket försvårar till exempel snöröjning. Dessutom finns möjligheten att använda värdefullt utrymme i staden för alternativa ändamål.

Andra målsättningar är ett stadsliv av hög kvalitet, näringslivets tillgänglighet och konkurrenskraft och strävan till koldioxidneutralitet, uppger Helsingfors stadsstyrelse.

Parkeringsstrategin har senast uppdaterats år 2014.