Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”De slog mig varje dag, rakade av mitt hår och tog bilder av brösten” – färsk rapport visar hur hbtqi-personer behandlas i Qatar när VM närmar sig

Bild från Doha inför VM.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Om fyra veckor är fotbolls-VM i full gång. En färsk Human Rights Watch-rapport visar att läget för hbtqi-personer i Qatar är eländigt.

Med mindre än en månad till VM-premiären i Qatar kommer människorättsorganisationen Human Rights Watch med en ny rapport om övergrepp som hbtqi-personer utsätts för i landet.

I rapporten framgår det att övergrepp har skett så sent som i september i år – det vill säga två månader före VM.

Qatarier vittnar om att polis och säkerhetsstyrkor har arresterat personer. De har blivit slagna tills de har blött, utsatts för sexuella trakasserier, hållits fängslade i ett underjordiskt fängelse i huvudstaden Doha och tvingats låta polis granska deras telefoner för att dela med sig av bilder och kontaktinformation.

Human Rights Watch har intervjuat flera personer för att ge en bild av läget.

En bisexuell kvinna säger att hon blev slagen tills hon var medvetslös flera gånger. En annan kvinna säger att polisen är som en maffia.

”De slog mig varje dag och rakade av mitt hår. De tvingade mig också av mig tröjan och tog bilder av mina bröst. Jag drabbades av depression efter tiden som fängslad. Jag har fortfarande mardrömmar och är rädd för att vara utomhus.”

I ett uttalande har den qatariska statsledningen dementerat uppgifterna i rapporten.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har intygat att alla som åker till Qatar under fotbolls-VM ska känna sig trygga, oavsett sexualitet. Fifa har kritiserats hårt för att Qatar får arrangera VM och bristen på mänskliga rättigheter är en huvudpunkt för kritiken.

VM startar den 20 november och finalen spelas den 18 december. Yle sänder fotbolls-VM tillsammans med MTV.