Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby godkände största enskilda investeringen genom tiderna – lägger 75 miljoner euro på idrottspark

Tiina Isotalus sitter med en bärbar dator på ordförandeplats i Karleby stadsfullmäktige.
Bildtext Fullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) säger att mer pengar än så här blir det inte. Nu litar hon på att byggarna genomför projektet för 75 miljoner euro. Arkivbild.
Bild: Raila Paavola / Yle

Vi klarade det höga hoppet, sa fullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) efter beslutet att Karleby stad gör sin största investering någonsin.

Med rösterna 33-10 godkände fullmäktige att genomföra bygget för 74,9 miljoner euro. Projektet liknades i flera talt vid ett hopp från en fem meters trampolin. Ett hopp som kan kännas osäkert men som man ändå vinner på att våga.

En klassisk idrottsfråga: Hur känns det nu?

– Det var verkligen en idrottsprestation, pulsen gick upp, en del kinder blev rosiga och någon kanske också svettades. Vi hade en bra och färgrik diskussion, säger Isotalus.

Hon säger att ett så här stort enskilt ärende har fullmäktige aldrig tidigare behandlat och då är det också förståeligt att beslutsfattarna undrar över många saker.

Staden beviljar proprieborgen för det lån som dotterbolaget Karleby idrottspark ska ta. Dotterbolaget ägs till 100 procent av staden.

En del ledamöter frågade sig om den här prislappen är slutlig eller om det ännu kommer att dyka upp överraskningar.

– Jag litar på den här prisuppskattningen. Och mer pengar blir det inte, det är det här lånet vi ger borgen för.

Isotalus säger att de bolag som ingår i alliansen som ska bygga parken är toppaktörer i Finland.

– De har jobbat i ett halvt år nu, räknat och planerat. Jag är säkert på att den här prislappen håller.

Beslut efter många omgångar i ringen

Efter beslutet blev det applåder i fullmäktigesalen. Applåderade gjorde också fullmäktigeledamoten Margita Lukkarinen (SFP) som deltog på distans.

– Det här var ett ansvarsfullt och klokt beslut. Frågan har manglats och stötts och blötts för länge i olika omgångar och former, säger Lukkarinen.

Idrottshall bredvid ett vattendrag.
Bildtext De nya arenorna placeras mellan gamla (nuvarande) idrottsgården och nya evenemangsparken. Arkivbild.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Stadsdirektör Stina Mattila beskrev också hur staden om och om igen planerat för en ny idrottsgård och alltid fallit på målsnöret.

Lukkarinen säger att nuvarande beslutsfattare kanske inte kommer att se alla verkningar av beslutet, men att det ändå var värt det.

– Det är bra att vi kom så här långt, vi vågade hoppa i okänt vatten.

Blir bygge för föreningar och kultur

Enligt Lukkarinen är det avgörande att Karleby inte bygger för några få elitidrottare utan för många stadsbor.

– Det här är inte för att främja elitidrotten utan i högsta grad för att så många som möjligt ska kunna idka olika sporter och kultur.

En del ledamöter uttryckte oro för att timpriset för att använda hallarna blir för högt då bygget blir så dyrt. Lukkarinen tror att konkurrensen kommer att hålla priserna nere.

– Det ligger i bolagets intresse att utrymmena används, och det finns konkurrerande erbjudanden så man är tvungen att hålla ner prisen.

Under mötet föreslog stadsstyrelsens ordförande Sari Innanen (C) att fullmäktige ska godkänna en park som kostar max 55 miljoner.

– Men då hade vi varit tvungna att plocka bort väsentliga delar och vi hade tappat det som ska ge staden ett lyft, säger Lukkarinen.

Oliver Pietilä tyckte också att en park för 55 miljoner inte skulle bli en helhet som innebär ny dragningskraft.

– Vi vill inte något som motsvarar det vi har, utan vi vill erbjuda något bättre.

Beslut efter mer än två timmars debatt

Janne Jukkola (saml) sa att prislappen är enorm.

– Men det vi kan enas om är att gamla idrottsgården har levt ut sin tid. Många frågar sig om vi har råd att bygga, men man kan fråga sig om vi har råd att inte bygga.

Flera ledamöter, bland annat Oliver Pietilä (saml) och Kauko Niemi (V) nämnde i sina anföranden att idrottsparken behövs för att Karleby ska ha dragningskraft.

Emilia Teerikangas (SDP) var inne på samma linje.

– Det är en plats som ger dragningskraft och förmåga att hålla kvar. Det kan hända att det blir så eller inte blir så, eller så ser vi det kanske först om flera år.

Flera nämnde också att Karleby modigt ska bygga och leva upp till sloganen som säger att staden har en bredare horisont.

– Många frågar varför vi ska bygga i ett sådant här världsläge och då framtiden är osäker. Jag tycker att det är just därför vi ska bygga. För att vi tror på bättre tider och ser bortom kriserna, säger Teerikangas.

Diskussion om artikeln