Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rappa tag i Åbo stadsfullmäktige – projektplan för renovering av Wäinö Aaltonens museum godkändes i ilfart

Från 2022
Wäinö Aaltosen museo Aurajoen rannalla Turussa.
Bildtext Konstmuseet Wäinö Aaltonens museum är i behov av en grundlig renovering, anser Åbo stadsfullmäktige. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det hann hända mycket på 17 minuter i Åbo stadsfullmäktige på måndagen. Renoveringen av Wäinö Aaltonens museum knyckte ett steg framåt, och en ny fullmäktigegrupp grundades.

17 minuter.

Mer tid än så behövde inte Åbo stadsfullmäktige för att pricka av måndagens möte i Åbo stadshus. Stadsfullmäktige var i stort sett eniga om alla punkter på föredragningslistan, och fullmäktigeordförande Mika Maaskola (SDP) kunde klubba igenom besluten i snabb takt.

Fullmäktige godkände bland annat projektplanen för renoveringen och tillbyggnaden av Wäinö Aaltonens museum vid Aura å. Alla partier var överens om att den 55 år gamla museibyggnaden behöver en grundlig renovering. I samband med renoveringen vill man passa på att bygga ut och modernisera museet.

– Det är klokt att samtidigt modernisera museet så att det motsvarar dagens behov. I och med renoveringen förbättras förutsättningarna för verksamheten och det blir enklare för Wäinö Aaltonens museum att arrangera utställningar som uppfyller internationella kvalitetskrav, säger Vänsterförbundets fullmäktigeledamot Sara Koiranen som är vice ordförande i Åbos kultur- och ungdomsnämnd.

Ledamöter: Renoveringen är nödvändig

I projektplanen uppskattas renoveringen och tillbyggnaden av Wäinö Aaltonens museum kosta totalt 16,7 miljoner euro. Sara Koiranen tror ändå att slutsumman blir större än så.

– På grund av kriget i Ukraina och energikrisen tror jag inte att den uppskattningen håller, men jag tycker att renoveringen måste göras ändå.

Också Sannfinländarnas fullmäktigeledamot Pirjo Niinivirta är nöjd över att projektplanen fick grönt ljus i stadsfullmäktige. Enligt Niinivirta är det hög tid att museet piffas upp.

– Jag tycker att det var ett bra beslut. Det är en så gammal byggnad.

Nygammal grupp såg dagens ljus

Ledamoten Pauli Kossila, som i början av oktober uteslöts ur Sannfinländarnas fullmäktigegrupp efter att han kommit med kontroversiella uttalanden om coronapandemin, grundade på måndagen enmannagruppen Förnuftets röst i Åbo stadsfullmäktige. Kossila har också tidigare suttit som enda representant i en grupp med samma namn i fullmäktige.

Kossila föreslog att totalrenoveringen och tillbyggnaden av Wäinö Aaltonens museum skjuts upp med några år på grund av den rådande ekonomiska osäkerheten. Hans förslag fick dock inget stöd i fullmäktigesalen, vilket betydde att fullmäktige kunde godkänna projektplanen i enlighet med föredragningslistans beslutsförslag utan omröstning.

Trots att projektplanen nu godkänts i stadsfullmäktige kan byggarbetena vid Wäinö Aaltonens museum inte börja förrän områdets detaljplan har ändrats. Enligt den preliminära tidsplanen kan byggandet börja år 2024. Målsättningen är att projektet blir färdigt år 2026.

Diskussion om artikeln