Kommuner kan inte säga nej när bolag reserverar område för att leta uran – Borgå protesterar ändå
Förslaget till ny gruvlag förbättrar inte kommunernas möjlighet att stoppa till exempel uranletning på kommunens område. Endast konkurrerande gruvbolag kan överklaga ett förbehållsbeslut.
Riksdagens ekonomiutskott ska den här veckan höra experter om förslaget till ny gruvlag.
Gruvdrift väcker känslor. Det senaste exemplet som har fått känslorna att svalla finns i Östnyland. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har beviljat bolaget Element X Finland ett förbehåll för att kartlägga förekomster av bland annat litium och uran.
Bolaget har i ett års tid reserverat ett område på 1600 kvadratkilometer. Det sträcker sig över nio kommuner.
Borgå vill redan nu markera sin åsikt
Ingen av kommunerna är positivt inställd till förbehållet. Pukkila, Borgnäs och Borgå har överklagat till Helsingfors förvaltningsdomstol.
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger att Borgå vill att domstolen granskar beslutet närmare. Borgå stad ifrågasätter om bolaget på ett år ska hinna kartlägga ett så här stort område.
Staden vill också med sin överklagan markera att Borgå inte vill ha gruvdrift på stadens område.
Också Askola kommun är kritisk, men fick höra av Kommunförbundet att det inte går att överklaga ett förbehåll.
– Det är förstås inget bra trumfkort på hand att någon funderar på gruvdrift alldeles bakom knuten. Sett ur kommunens synvinkel är det inte önskvärt, säger kommunstyrelsemedlem Petra Lind (SFP).
Bara konkurrerande bolag kan överklaga
Varken kommuner, invånare eller miljöorganisationer kan enligt gruvlagen överklaga ett förbehåll. Det är endast konkurrerande bolag som har den rätten.
Rätten att överklaga ett förbehåll utvidgas inte i förslaget till ny gruvlag. Men de bolag som vill kartlägga förekomsten av metaller på ett visst område behöver enligt lagförslaget ha en person i Finland som kan svara på frågor från allmänheten. Personen måste också diskutera med de kommuner som berörs.
Gruvbolagen ska också framöver betala en euro per reserverad hektar. På det viset vill man undvika att bolagen reserverar områden för säkerhets skull.
Kommunerna ska också få mera att säga till senare i processen. Det blir bara möjligt att öppna en gruva på områden som kommunens planläggning har reserverat för gruvdrift.
Miljöorganisationerna satsar på urankortet
Det är inte bara kommunerna som är kritska till de östnyländska planerna. En miljöorganisation skriver i sin överklagan att Tukes inte har beaktat att uranletning har en särställning i lagstiftningen.
Jari Natunen från Finland naturskyddsförbund säger att det krävs ett malmletningstillstånd för uranletning. Enligt honom räcker det inte med ett förbehåll.
Men enligt gruvöverinspektören Riikka Aaltonen från Arbets- och näringsministeriet räcker det med ett förbehåll för uranletning.
– Alla andra metaller kan man leta efter med markägarens tillstånd, men uran får man inte leta efter utan myndighetstillstånd.
Gruvöverinspektören är medveten om att ett tillstånd att leta efter uran får folk att reagera.
– När ordet uran nämns väcker det väldigt mycket känslor. Samtidigt behöver vi kärnkraft. Saker och ting är väldigt komplicerade, säger Aaltonen.