Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wärtsiläs orderingång stiger – ökade kostnader påverkar lönsamheten

Motorer monteras i självstyrande moduler.
Bildtext Wärtsilä ökade sin orderingång under årets tredje kvartal.
Bild: Wärtsilä Oyj Abp

Omsättningen steg, medan det jämförbara rörelseresultatet sjönk jämfört med det tredje kvartalet i fjol. Marknadsläget gör att utsikterna är osäkra.

Teknologikoncernen Wärtsiläs orderingång ökade under årets tredje kvartal jämfört med samma period i fjol. Det framgår av delårsrapporten som publicerades på tisdagen.

Under perioden juli–september steg omsättningen med 30 procent, medan det jämförbara rörelseresultatet sjönk med sex procent jämfört med i fjol. Orsaker till minskningen är bland annat ökade kostnader och en ofördelaktig fördelning av omsättningen mellan apparater och tjänster.

Wärtsilä Q3 2021–2022
Wärtsilä, delårsresultatQ3/2022Q3/2021Förändring
Omsättning (miljoner euro)1 4331 10330 %
Jämförbart rörelseresultat (miljoner euro)8287-6 %
Orderingång1 6161 18636 %

”Under det tredje kvartalet fortsatte de ekonomiska osäkerheterna och de geopolitiska spänningarna. Även om marknadsläget är utmanande lyckades vi klart öka vår orderingång”, skriver Wärtsiläs koncernchef Håkan Agnevall i ett pressmeddelande.

Wärtsilä kommer bland annat att leverera energilagringssystem till Kalifornien och Hawaii i USA och gasmotorer till ett japanskt kraftverk.

Osäkra utsikter

Bolaget förväntar sig att efterfrågan är svagare under årets sista kvartal än under samma period i fjol, då orderingången var rekordstor. Marknadsläget gör ändå att utsikterna är osäkra.

”Strävan efter klimatneutralitet förändrar vår bransch och Wärtsilä har mycket goda möjligheter att vara med i förändringen”, skriver Agnevall.

En man med kort ljust hår och glasögon.
Bildtext Koncernchefen Håkan Agnevall säger att marknadsläget fortsättningsvis är utmanande. (Arkivbild)
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Wärtsilä håller på att göra förändringar i sin organisation. I juli meddelade bolaget att man koncentrerar tillverkningen av motorer till Vasa och lägger ner sin fabrik i Trieste i Italien.

I början av oktober rapporterades att Wärtsilä inleder omställningsförhandlingar som rör cirka 80 personer.