Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ria Öling flyttar fram mästerskapsfirandet – Champions League mot Barcelona blir nästa utmaning

Uppdaterad 25.10.2022 10:40.
Ria Öling med boll på fotbollsplanen.
Bildtext Ria Öling väntar med guldfirandet.
Bild: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

På måndag säkrade Rosengård, med bland annat Ria Öling i laget, guldet två omgångar innan seriens slut. Mästerskapet var klubbens andra i rad och 13:e totalt.

Mästerskapet säkrades när Rosengårds enda hot Linköpings FC endast klarade oavgjort 2–2 mot Kalmar.

– Det känns riktigt bra. Det här har varit vårt mål den här säsongen. Ett lite konstigt sätt att vinna ett mästerskap. Visst är det skönt att vinna så tidigt som möjligt, säger landslagsspelaren Öling.

I Rosengård tänkte man att Linköping skulle ha vunnit måndagens match, och att de själva skulle avgöra mästerskapet i nästa match.

– Det blir inget stort firande för jag trodde inte att vi skulle säkra mästerskapet redan nu. I dag tittade jag och ett par av mina lagkamrater på matchen och umgicks bara, säger Öling.

28-åriga Öling har under sin karriär vunnit mästerskap i finska, danska och svenska serier. Hon ingick redan förra säsongen i FC Rosengårds mästarlag. Den här säsongen har Sveriges bästa klubb även vunnit cupen och tagit en plats i gruppspelet i Champions League.

– Vi har inte nödvändigtvis alltid spelat så bra fotboll, men vi har ändå kunnat vinna matcher. Det har varit vår största styrka, säger Öling.

En ny utmaning som kantspelare

Öling, som gjort 64 landskamper och nio mål i damlandslaget, har fått spela den här säsongen på en ny plats som ytterback. Hon har belönats för sina fina prestationer genom att vara med i startelvan i varje match i Damallsvenskan under säsongen.

– Det har varit en bra säsong och jag har fått mycket ansvar på en ny position. Under början av säsongen hade vi skador, så jag spelade som ytter. Jag har trivts bra där även efter det. Åtminstone tränaren har gillat det, och också jag själv då jag har fått vara med i anfallen. När jag har fått försvara mycket har jag längtat tillbaka till mittfältet, säger Öling.

– Å andra sidan byts backar mer sällan än mittfältare, så jag har kunnat spela mycket.

Champions League mot Barcelona

Rosengårds säsong fortsätter så det är ännu inte dags för mästerskapsfirande. Rosengård spelar en gruppspelsmatch i Champions League mot storklubben FC Barcelona på torsdag hemma i Malmö. Matchen är slutsåld.

– Den matchen vill man spela på ett utsålt stadion och mot ett av världens bästa lag. Man får verkligen testa sin nivå, säger Öling.

Öling säger att hon redan ser fram emot bortamatchen på Barcelonas stora hemmaarena Camp Nou den 21 december. I mars sattes publikrekord för damfotboll på den arenan då över 91 000 åskådare såg Champions League-matchen mellan Barcelona och Real Madrid.

Rosengård drar knappast något publikrekord, men att spela inför ens några tiotusentals åskådare är en sällsynt upplevelse för finländska fotbollsspelare.

– Att spela på Camp Nou är en dröm. Jag har jobbat hårt i hela mitt liv för att komma så här långt, säger Öling.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus artikelRia Ölingistä tuli Ruotsin jalkapallomestari kesken kurpitsan kaivertamisen – 'Vähän outo tapa voittaa mestaruus'”