Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur oroade är ukrainarna för en kall vinter? Expert i Odessa: ”Vi vet både hur man producerar elström och lever utan el”

Uppdaterad 27.10.2022 18:42.
En kvinna lagar man på ett friluftskök som riggats ovanpå spisen i familjens kök.
Bildtext I Kiev använde den här familjen ett friluftskök för att laga mat under ett planerat strömavbrott den 20 oktober.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Redan i flera veckor har invånarna i Ukraina förberett sig för en kall vinter. De flesta har hunnit bygga upp en bra krisberedskap.

– Oftast när vi hör att en stad blir utan elektricitet beror det på elnätet, säger Hanna Shelest, som är säkerhetsexpert på Ukrayinsʹka Pryzma, en ideell, icke-statlig tankesmedja. Skador på elnätet är lätta att reparera.

Enligt Shelest är det bara attacker mot kraftverk som är värda att oroa sig för.

Men till exempel i mitten av oktober, när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj twittrade att Ryssland har förstört 30 procent av Ukrainas elkraftverk (en siffra som inte har bekräftats) så påverkades invånarna relativt lite.

– Visst, många städer blev utan el, men på de flesta ställena hade vi elektricitet igen inom 24 timmar, säger Shelest. Det är sant att företagen inte fick tillräckligt med elström, men vanliga människor hade så att de klarade sig.

Hon säger att det beror på att Ukraina i flera år har förberett sig på att Ryssland ska attackera infrastrukturen.

– Därför utvecklade vi flera olika beredskapsplaner och myndigheterna övade sig i hur de ska agera om kraftverken attackeras.

Den ukrainska säkerhetsexperten Hanna Shelest.
Bildtext Svenska Yle träffade Hanna Shelest på Riga Conference i Lettland. Konferensen ordnas av Latvijas Transatlantiskā organizācija.
Bild: Gustaf Antell

– Infrastrukturen kommer att hålla tillräckligt bra, men i de områden som befrias från rysk ockupation är den ofta förstörd, säger Shelest.

Inför vintern behöver Ukraina därför allra mest utomstående hjälp med att bygga upp områden som tas tillbaka från ryssarnas grepp.

– Där har vi förstörda hem, förstörda avloppssystem, allt, säger Shelest. Dit behöver vi i första hand generatorer till den uttryckningstjänst som reparerar elnätet, elanläggningar och elkraftverk.

Det humanitära läget är svårt och det gäller att få strömmen tillbaka så snabbt som möjligt.

– Vill du donera till Ukraina nu hör generatorer, utryckningsfordon och solpaneler faktiskt till det bästa inför vintern.

Vill du donera till Ukraina nu hör generatorer, utryckningsfordon och solpaneler faktiskt till det bästa inför vintern - och om du vill hjälpa enskilda personer så är små generatorer och lampor som går att använda utan elström bra

― Hanna Shelest, expert på inre och yttre säkerhet

”Inte länge sedan vi diskuterade var man får den bästa caffe latten”

Shelest tror att de flesta ukrainare är mentalt förberedda på vintern. Elavbrott och fattigdom var vardag för nästan alla ännu för tjugo år sedan.

Byarna på landsbygden har hela tiden hört till Europas fattigaste eftersom de stora jordbruken ägs av företag som ofta inte har någon annan lokal förankring än läget.

– Med mina vänner har vi börjat diskutera, ofta skämtsamt, vilken sorts sockor som är varmast och vilka glödlampor som är energisnålast. Jag är från Odessa och det är inte länge sedan vi diskuterade var man får den bästa caffe latten i stan.

Det moderna livet kändes ofta speciellt eftersom kontrasten till studietiden på 1990-talet var enorm.

– Då satt vi med ylletröjor och jackor på lektionerna för att salarna inte var uppvärmda.

När det gäller enkel krisberedskap är butikerna välförsedda, trots att kriget har pågått sedan februari.

– Folk fyller sina förråd med det de behöver, men det råder ingen panik inför vintern. Är något slut i butiken fixar man det på något annat sätt.

Redan nu tänker vi långsiktigt när vi bygger upp förstörda byggnader och infrastruktur, allt ska vara energieffektivt och miljöeffektivt - det är viktigt att de som vill hjälpa oss vet vilka ambitioner vi har

― Hanna Shelest