Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo minns de mörkare delarna av sin historia – förening uppförde ett minnesmärke för en judisk man som bodde i Åbo innan han skickades till Auschwitz

Från 2022
Folksamling utanför stenhus i Åbo.
Bildtext Snubbelstenen placerades på Vårdbergsgatan 1. Där Hans Eduard Szybilskin bodde 1942.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Idag har en så kallad snubbelsten placerats på Vårdbergsgatan. Minnesmärket är det första av sitt slag i Åbo. I Helsingfors finns 7 och i övriga Europa 75 000 liknande märken utplacerade.

Snubbelstenarna (Stolperstein på tyska) är en del av berlinkonstnären Gunter Demnigis projekt som uppmärksammar de som mördats, förts till koncentrationsläger, förföljts eller drivits till självmord som en följd av förintelsen i Nazi-Tyskland. Mässingsplattor placeras framför personernas tidigare bostäder. På mässingsplattorna står personernas namn, födelsetid samt korta berättelser om vad som hände dem.

I Finland placeras stenarna ut av föreningen Holokaustin uhrien muisto (Minnet av förintelsens offer).

Hans Eduard Szybilskis sista hemort tros ha varit Åbo. Han fängslades där och utvisades till Tyskland. Den sista adressen man vet att han bodde på är Vårdbergsgatan 1. Efter det skickades han till Auschwitz.

Åbo stads protokollchef Mika Akkanen berättar att Szybilski kom till Åbo för att göra affärer, utöver flykten från Tyskland.

– Han var en av de som fördes från Finland till Tyskland. Tyvärr försvann han under förintelsen. Den här historien är känd sedan länge, men det att han faktiskt bodde i Åbo en tid är en helt ny sak som kommit till kännedom, säger Akkanen.

I dagsläget känner man inte till att några andra av förintelsens offer skulle ha varit bosatta i Åbo, enligt Akkanen.

– Med snubbelstenarna minns vi alla de som dött som ett resultat av förintelsen. Tack vare dem kan alla förintelsens offer få ett ansikte också i vår vardag idag. Vi ska aldrig glömma vårt förflutna utan se till att liknande saker aldrig sker igen, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

Minnessten till Hans Szybilski, jude som bodde i Åbo.
Bildtext ”Här bodde Hans Eduard Szybilski. Född 1907 i Tyskland. Flydde till Finland. Överräcktes till gestapo 6 november 1942. Fördes till Auschwitz 1943. Mördades.”
Bild: Carl Fahllund / Yle