Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rishi Sunak är Storbritanniens nya premiärminister – medgav att han blivit vald för att fixa Truss misstag

Uppdaterad 25.10.2022 19:49.
Rishi Sunak är Storbritanniens yngste premiärminister sedan 1700-talet, - Spela upp på Arenan

Rishi Sunak är nu officiellt Storbritanniens nya premiärminister, efter att Liz Truss avgått. I sitt första tal som premiärminister lovade Sunak att ena det splittrade landet.

– Jag har precis besökt Buckingham Palace och accepterat kungens inbjudan att bilda en ny regering i hans namn. Det är bara rätt att jag förklarar varför jag står här som er nye premiärminister. Vårt land står inför en allvarlig ekonomisk kris, coronapandemin påverkar fortfarande oss, Putins krig har destabiliserat energimarknaden och logistikkedjor världen över, sa Sunak i sitt första tal som premiärminister.

Han tackade samtidigt sin föregångare Liz Truss och hennes försök att öka den ekonomiska tillväxten i landet, men medgav samtidigt att Truss regering begått misstag.

– Jag har delvis blivit vald till premiärminister för att fixa Truss misstag. Och det arbetet inleds direkt, sa Sunak.

Sunak lovade att ekonomisk stabilitet ska vara i fokus för honom och den nya regeringen.

– Det här kommer att betyda att vi kommer att behöva fatta svåra beslut, sa han.

Han lovade att fatta beslut med samma medkänsla som under sin tid som finansminister under coronapandemin.

– Min regering kommer inte att lämna nästa generation, era barn och barnbarn, med en skuld vi var för svaga för att betala själva. Jag kommer att ena vårt land. Inte med ord utan med handlingar, sa Sunak.

Rishi Sunak är Storbritanniens första premiärminister med rötter i Asien, men många brittiska asiater säger att färg inte spelar någon roll. - Spela upp på Arenan

Oklart vem som får ministerposter i den nya regeringen

Under eftermiddagen började det klarna hur Rishi Sunaks regering kommer att se ut och hur många av de nuvarande ministrarna som får hålla sina poster, eller tilldelas nya poster.

Finansminister Jeremy Hunt får sitta kvar på sin post. Han utsågs för bara en dryg vecka sedan, efter att förre premiärminister Kwasi Kwarteng fick gå till följd av det katastrofala budgetförslaget som till slut ändå tvingade Truss att avgå.

En man i kostym i närbild.
Bildtext Finansminister Jeremy Hunt var förtegen om sin framtid i Sunaks regering när han anlände till Downing Street under tisdag morgon. Under eftermiddagen klarnade det ändå att han får fortsätta.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dominic Raab blir biträdande premiärminister och justitieminister. Han var vice premiärminister under premiärminister Boris Johnson. När Johnson fick intensivvård efter att ha insjuknat i covid ledde Raab regeringen.

James Cleverly får fortsätta som utrikesminister och Ben Wallace som försvarsminister.

Suella Braverman är tillbaka på posten som inrikesminister. Hon avgick i svängarna kring Truss kritiserade budget.

Rishi Sunak väntas vilja ena det väldigt splittrade konservativa partiet, till skillnad från sina företrädare Liz Truss och Boris Johnson som till stor del fyllde ministerposterna med sina vänner och nära anhängare.

Penny Mordaunt, som också var med i kampen om partiledarskapet men till sist drog sig ur på grund av att hon inte hade ett tillräckligt stöd inom partiet, får fortsätta som underhusets ledare.

Källor: BBC, The Guardian.

Artikeln uppdaterades klockan 18:00 med uppgiften att Hunt får fortsätta som finansminister, och 18:18 med uppgiften om Raab och 19:15 med uppgiften om Braverman och Wallace.