Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Goda sysselsättningssiffror i Österbotten – men växthusens permitteringar har börjat

Från 2022
Tomater i olika färger i ett växthus.
Bildtext De första växthusen i Sydösterbotten har redan permitterat personal.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Arbetslösheten minskade i Österbotten i september. Samtidigt har växthusen i Sydösterbotten permitterat sina första arbetstagare.

Inom Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av september sammanlagt 6 060 arbetslösa arbetssökande. Det är elva procent färre än för ett år sedan. Antalet minskade också jämfört med augusti i år.

Arbetslösheten minskade mest i Vasa ekonomiska region, medan Jakobstadsregionen hade den lägsta andelen arbetslösa, 3,9 procent.

Andelen arbetslösa arbetssökande inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland, 5,4 procent. Motsvarande andel i hela landet är 8,8 procent.

Vintern kommer

Men de första växthusen har redan permitterat personal. Och det är siffror som kommer att synas tydligt under de kommande månaderna.

Direktör Mika Palosaari på Österbottens arbets- och näringsbyrå säger att det rör sig om permitteringar, inte uppsägningar. Åtminstone är det signalerna från de företag som varit i kontakt.

Vintern kommer med större elförbrukning och högre elpriser, inte bara för växthusen. Men enligt Palosaari är det svårt att sia om vintern vad gäller andra branscher.

– Jag har inte fått bilden av att elpriserna, åtminstone inte i det här skedet, skulle vara en faktor vad gäller permitteringar, säger Palosaari.

September månads siffror är alltså positiva.

Men har vi svårare tider framför oss?

– När pandemin började sköt förstås antalet permitterade i höjden, men därifrån återhämtade man sig och sysselsättningsläget har bara blivit bättre. Ber du mig förutspå hur det kommer att gå så gissar jag säkert fel.

– Det ser fortfarande väldigt bra ut. Växthusbranschens permitteringar kommer förstås, men som det verkar nu återupptar de odlingen till våren, säger Palosaari.

Han tillägger att det fortfarande råder brist på arbetskraft inom många branscher i Österbotten.

Diskussion om artikeln