Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lätta på gasen – i dag sänks hastigheterna

Ett insnöat trafikmärke.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Från och med onsdag 26.10 gäller vinterhastigheter på landsvägarna. På vägar utan mitträcken sänks hastigheter från 100 till 80 kilometer i timmen. Totalt berörs 1300 kilometer vägavsnitt i Österbotten.

Hastighetsbegränsningen på 120 kilometer i timmen som gäller Vasa motorväg sänks till 100 på en cirka nio kilometer lång sträcka.

På riksväg 8 Smedsby omfartsväg, på vägsträckan mellan Hemstrand och Stormossen, hålls 100 kilometer i timmen hastighetsbegränsningen i kraft. Förra hösten byggdes ett mitträcke på riksväg 8 mellan Stormossen och Kvevlax och det gör att hastighetsbegränsningen på 100 kilometer i timmen kan hållas kvar på en cirka 2,4 km lång vägsträcka också på vintern.

Längs riksväg 8 mellan Vassorfjärden och Öling finns omkörningsfiler i båda körriktningarna åtskilda med mitträcke på en cirka 2,5 km lång vägsträcka, vilket möjliggör 100 kilometer i timmen hastighetsbegränsning även vintertid.

Som tidigare vintrar sänks hastighetsbegränsningen på en kort sträcka från 80 kilometer i timmen till 60 på riksväg 8 vid x-korsningen i Hopsala, Kronoby.

I Finland återinförs sommarhastigheterna i regel i månadsskiftet mars-april, när dagarna blir längre och väglaget bättre. Hastighetsbegränsningarna under vintersäsongen uppskattas varje år spara åtta personers liv och förhindra tiotals olyckor.

Diskussion om artikeln