Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Våra inte så gamla hus är framtidens jättegamla” – kommer trähus att falla offer för Åbosjukan igen?

Uppdaterad 28.10.2022 09:21.
Stora skyltfönster på ett trähus längs en stadsgata. Framför ett fönster står en grön elsparkcykel parkerad.
Bildtext De tre sista hyresgästerna, en loppmarknad och två barer, måste flytta ut från trähusen på den österbladska tomten senast vid årsskiftet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

På den österbladska tomten i centrum av Åbo står två trähus och ett stenhus. Tomtägaren vill bygga 12-våningshus på tomten, och många Åbobor är rädda för att de gamla husen rivs.

Begreppet Åbosjukan föddes på 1970-talet, då många gamla hus i Åbo revs för att man skulle kunna bygga nytt. Särskilt rivningen av Hamburger Börs 1976 fick diskussionen att gå het, då man talade om ”bäste-bror”-arrangemang, jäv och möjliga mutor.

Nu har diskussion blossat upp igen, då en ny detaljplan ska göras för den österbladska tomten precis i centrum av Åbo. De tre husen på tomten finns ett kvarter från salutorget, i hörnet av Slottsgatan och Köpmansgatan.

För 25 år sedan planerade man att bygga Åbos nya bibliotek på tomten, och gårdsbyggnaderna revs. Tomtägaren Oy J. Österblad Ab förhandlade med Åbo stad om att staden skulle få tomten, medan tomtägaren istället skulle få parkeringsplatser i centrum av Åbo.

En flygbild över Österbladska tomten i Åbo
Bildtext Den österbladska tomten finns mellan huvudbiblioteket och salutorget.
Bild: Åbo stad/Blom

Biblioteket byggdes slutligen på tomten mittemot, och avtalet med Oy J. Österblad Ab förföll innan det hunnit behandlas i stadens beslutande organ.

Sedan dess har det varit oklart vad som händer med tomten och husen. I våras berättade tidningen Turun Sanomat att tomtägaren nu hade fyra förslag för tomten. Parkeringsplatsen på innergården har levt ut sin tid, och där vill man bygga ett 12 våningar högt bostadshus. I tre av förslagen skulle något eller alla tre hus på tomten rivas, i ett förslag skulle alla hus bevaras.

Enligt Åbo stad är det meningen att de nya planerna ska behandlas i stadsmiljönämnden i höst, men hittills har ingenting hänt, berättar planläggningsarkitekt Katja Tyni-Kylliö. Inga nyutvecklade planer har ännu presenterats.

Ett gathörn, där det står ett gult trähus med plåttak och stora fönster till affärslokaler.
Bildtext Ska husen på tomten rivas, eller ryms de där också om man bygger ett tornhus på tomten?
Bild: Linus Hoffman / Yle

Men trots att det inte finns några nya godkända planer för husen håller hyresgästerna nu på att flytta ut från det långa gula trähuset längs Slottsgatan. De tre sista hyresgästerna, en loppmarknad och två pubar, har hyreskontrakt som tar slut 31.12.2022 och som inte förlängts.

– Alla kunder frågar hela tiden att vad händer nu, vad händer nu. Men vi vet ingenting, för vi äger inte huset. Vi flyttar och hoppas att kunderna hittar oss på det nya stället, säger butiksansvariga Elina Viljanen vid Kans loppmarknad.

Elina Viljanen, en dam med beige pagefrisyr, glasögon och en grå tröja står i en affärslokal. I bakgrunden står en man vid en kassaapparat.
Bildtext Elina Viljanen och Vesku har haft mycket kunder de senaste åren då busshållplatser varit flyttade från salutorget till Slottsgatan, intill loppmarknaden.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Loppmarknaden flyttar ut redan nu. Det är sista veckan man har öppet på Slottsgatan. På sätt och vis, säger Viljanen, är det skönt att flytta till bättre lokaler på Universitetsgatan. Trähusen på den österbladska tomten har inte renoverats eller reparerats på länge.

– I princip har ingenting hänt sedan 1998 då man diskuterade att biblioteket skulle byggas på tomten. Sedan dess har husen varit rivningshotade, säger Viljanen.

Ändå är husen inte i så dåligt skick som man skulle kunna tro då man ser dem.

Baksidan av ett trähus, där man inte längre ser vilken färg huset haft.  Två cyklar lutar mot huset och en gråfärgad bil är parkerad framför det.
Bildtext Trähusen på den österbladska tomten har inte skötts om på länge.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Så fort målarfärgen flagnar tror allmänheten att hus är fallfärdiga, men det är inte så farligt som det ser ut. De här husen borde gå att rädda, säger museichef John Björkman vid Sagalunds museum. Han har ett stort intresse för gamla hus och erfarenhet av att rädda hus som ansetts rivningsfärdiga, såväl för Sagalunds museum och privat.

Enligt Björkman har alla tre hus på tomten en stor betydelse för stadsbilden, då det är ett av få ställen kvar i Åbo med affärsbyggnader från 1800-talet. De är särskilt intressanta nu med det nya huvudbiblioteket på andra sidan gatan, där man ser kontrasten mellan det gamla och det nya.

Fem bilar, som är röda, svarta, blå och vita, är parkerade på en innergård, med ett gammalt omålat trähus och ett höstgult träd på gården.
Bildtext På andra sidan gatan byggdes det nya huvudbiblioteket, som invigdes i mars 2007.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Åbos arkitektur är fläckig. Det finns inte många större helheter med gamla trähus, speciellt så här mitt i stan, så vi borde ta vara på allt vi har. Våra inte så gamla hus är framtidens jättegamla hus, säger Björkman.

Tomtägaren Oy J. Österblad Ab har låtit göra en omfattande utredning av tomtens historia och husens skick. Det första huset byggdes år 1828, året efter Åbo brand, och delar av det huset finns ännu kvar i hörnhuset. Tomtens namn kommer från affärsmannen Julius Österblad, vars järnaffär mot slutet av 1800-talet blev Åbos största.

En svartvit bild från 1923, där ett tjugotal studenter med vita studentmössor och blommor i händerna går längs en stenlagd gata. I bakgrunden syns trähus med affärer. På skyltar på husväggen står det Elsa Ekkvist, Järnhandel, Rautakauppa och Österblad.
Bildtext Studenter från Svenska Klassiska Lyseum marscherar år 1923 förbi Österblads järnaffär.
Bild: Privat samling

Under årens lopp har fasaden förändrats några gånger, men alla tre hus på tomten är från 1800-talet. Byggnaderna är inte skyddade i någon stadsplan eller detaljplan, men Åbo museicentral sade i sitt utlåtande år 2015 att tomten och husen är mycket värdefulla både kulturhistoriskt och för stadsbilden.

I det andra trähuset längs Slottsgatan verkar nattklubben Dynamo. Dynamo grundades 1997, men huset är från 1830.

– Den har verkat i ett rivningshotat hus hela sin existens. Ändå har den verkat så länge att den blivit ett slags kulturinstitution i Åbo och man kan redan tala om att många generationer hunnit festa i det rivningshotade huset i klubb Dynamo vid det här laget, säger Björkman.

Trähus i Åbo
Bildtext Arkivbild. Dynamo är känd för sina live-spelningar.
Bild: Yle/Peter Petrelius
En asfalterad bakgård med parkeringsrutor och baksidan av ett gammalt gult trähus.
Bildtext Också på Dynamos innergård finns parkeringsplatser.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det tredje huset på tomten är stenhuset längs Köpmansgatan, vilket är från år 1885. Där verkar bland annat Kamera-Boden.

– Jag har ingen aning om vad som händer, och jag antar att ingen annan heller har någon aning, säger Jyrki Hännikäinen, ägare till Kamera-Boden.

Hännikäinen skulle ändå vara mycket överraskad om stenhuset revs, men huset skulle behöva en ordentlig renovering.

– Om huset renoveras så är det klart att vi måste flytta ut, men då måste vi se det som en möjlighet, säger Hännikäinen.

En man med kort vitt hår och glasögon tittar rakt in i kameran. I bakgrunden finns ett svartvitt foto och fotoramar på väggen.
Bildtext Kamera-Boden har verkat i huset ända sedan 1937, säger Jyrki Hännikäinen, så det kanske är på tiden att vi flyttar.
Bild: Linus Hoffman / Yle
Tio bilar är parkerade på en innergård. I bakgrunden ses baksidan av ett omålat trähus och ett trevåningshus i sten.
Bildtext Det längre trähuset och stenhuset med Kamera-Boden finns bredvid varandra på den österbladska tomten.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Men när man ser på hur lång tid det tar för beslut att fattas i Åbo, så tror jag det kommer att dröja många år innan här händer någonting, säger Hännikäinen.

Den största ägaren i Oy J. Österblad Ab är TS-koncernen. Yle har försökt nå tomtägaren för en kommentar, men varken verkställande direktören Pasi Halonen eller styrelseordförande Heikki Ketonen har svarat.

På torsdag den 3 november ordnas en Österblad-kväll i Åbo där olika åsikter om tomten och husen presenteras.

Diskussion om artikeln