Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Du kan få mindre elräkning genom att följa med din konsumtion – här får du tips på hur du kan hålla koll på din elförbrukning

Från 2022
Jatkopiuha jossa kiinni eri sähkötopseleitä.
Bildtext En härva av olika elsladdar i en skarvsladd.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Är du orolig över att din elräkning kommer att bli högre än tidigare? Visste du att du behändigt kan följa med och jämföra din elförbrukning på nätet? Den enda du behöver är dina nätbankskoder.

Du kan följa med din egen elförbrukning på två ställen: I den riksomfattande Datahub-tjänsten och hos ditt eget elbolag.

I båda de här tjänsterna hittar du samma information om din elförbrukning: Hur många kilowatt ditt hem eller din stuga använder. Du kan följa med förbrukningen per timme, per dag eller med en veckas eller månads noggrannhet.

Om du exempelvis knäpper på bastun klockan 19 och under den tiden inte använder andra apparater som förbrukar el, får du en ganska bra bild av hur många kilowattimmar det går åt till att värma bastun.

I en snar framtid ska det bli möjligt att följa med elförbrukningen med 15 minuters intervall. Det här blir verklighet i den takt som hemmens fjärravläsbara mätare uppdateras.

En skärmdump på energi rapportering från Datahubbens nätsida.
Bild: Charlotte Lindroos / Yle

(Du kommer väl ihåg att till de elektroniska tjänsterna kan bara den person i vars namn elavtalet är logga in. Om du vill kan du ge fullmakt åt någon annan.)

Datahubben samlar din information på ett ställe

Datahubben är en riksomfattande nättjänst som öppnades i början av 2022. Datahubben får sin information om vår förbrukning och våra el-avtal av elbolagen.

En skärmdump från Datahubbens sida om elavtalsinformation.
Bild: Charlotte Lindroos / Yle

Om du utöver ditt hem har en annan lägenhet eller en sommarstuga, hittar du all information samlad i Datahubben. Där kan du också kolla hur länge ditt nuvarande elavtal är i kraft.

Så här använder du Datahubben:

  1. Gå till Datahubbens nätsida

  2. Välj att logga in via suomi.fi

  3. Identifiera dig med dina nätbankskoder eller mobilcertifikat

  4. Välj att du loggar in som nuvarande användare

  5. Du ser nät- och försäljningsföretagen separat, i olika rutor.

  6. Du kommer åt data över din egen förbrukning genom att gå till de tre prickarna i rutans högra hörn.

Datahubben visar dina uppgifter från den tid då ditt avtal är i kraft och till och med sex år tillbaka i tiden. När det gått längre tid än så raderar Datahubben automatiskt informationen.

Datahubben upprätthålls av stamnätsverket Fingrid. Du hittar mera information om Datahubben på Vanliga frågor och en artikel från Yles finska nyheter från våren 202

Elbolagens egna tjänster har också information om priserna

Alla elbolag har en egen nättjänst för sina kunder. Deras namn varierar i stil med Mina sidor, Kundportalen eller till exempel Håll koll på energiförbrukningen eller Energiuppföljning. När du loggar in till tjänsten, kan du följa din energiförbrukning eller kolla upp vilket elavtal du har.

Ofta har elbolagen också egna applikationer för sina kunder.

Kuvakaappaus puhelimesta: Neljän sähköyhtiön mobiilisovellusten kuvakkeet.
Bildtext En skärmdump från telefonen på de olika elbolagens appikationer.

Har du ännu inte använt dig av ditt elbolags elektroniska tjänster? Du kan börja med att gå till deras nätsida och skaffa dig ett användarnamn och ett lösenord.

För att få ett användarnamn kan du behöva ditt kundnummer eller motsvarande. Den informationen hittar du i din elräkning. Om du köper el från ett annat bolag en din lokala eldistributör, skall du först logga in på det företaget och bekanta dig med deras tjänster.

Kuvakaappaus Oma Helen -verkkopalvelusta: yhden päivän kulutus verrattuna edellisen vuoden vastaavaan.
Bildtext Skärmdump från Oma Helens nätjänst: en dags elförbrukning jämfört med samma dag ett år innan.

I elbolagens egna tjänster ser du ofta också priset på din elförbrukning, vilket du inte gör på Datahubben. Priset du ser kan vara försäljningspriset på el inklusive skatt, alltså inte alla beståndsdelar i din elräkning.

En del elbolag erbjuder också konsumtionsövervakning. Om du tar i bruk den får du veta om din elkonsumtion stiger över den gräns du satt.

Du kan vanligtvis också beställa en förbrukningsrapport från den föregående månaden som kommer till din e-post. Du kan också ladda förbrukningsdata till din egen mobil.

Vill du att din sambo eller partner också ska kunna följa med elförbrukningen? Då kan du ge en fullmakt. Att ge en fullmakt fungerar lättare på elbolagens egna sidor än i den riksomfattande Datahubben. Bekanta dig med fullmakter på ditt eget elbolags hemsida.

Det finns ytterligare ett sätt som du kan följa med din elförbrukning utöver nätsidor och applikationer.

Fysiska mätare visar exakta resultat

Du kan köpa eller hyra en apparat från ett elförsäljningsbolag eller från någon elaffär som visar hemmets elförbrukning i realtid. Du kopplar den till hemmets elcentral. Du kan ofta också mata in det dåvarande försäljningspriset på el.

Vill du veta hur mycket el kylskåpet, tv:n eller någon annan enskild apparat drar? Då är det bäst att använda en traditionell elmätare. Du kopplar in den mellan uttaget och apparaten. Du behöver nödvändigtvis inte köpa en egen mätare – många bibliotek lånar ut dylika.

Varför får jag två olika elräkningar?

Elöverföringen och försäljningen av el är åtskilda i Finland.

Om du köper el av ditt lokala elnätsföretag, som exempelvis för Helsingfors del är Helen, där både försäljning och överföring är samma, får du vanligtvis bara en räkning.

I annat fall får du två:

1. Från elförsäljningen

Det företag du valt att köpa el av skickar dig en elräkning. Du kan konkurrensutsätta de olika företagen som säljer el. Företagen kan i princip vara var som helst i Finland.

Det finns runt hundra elförsäljningsföretag i Finland. Alla säljer ändå inte el överallt. Du kan söka försäljare enligt ditt postnummer eller från Energimyndighetens hemsida.

2. Från elnätsföretaget

Du betalar för elöverföring till elnätsföretaget. Du kan inte byta eller konkurrensutsätta elnätsverksamheten. Överföringen bestäms enligt var din fastighet finns. I Finland finns det cirka 80 elnätsföretag.

Både i försäljningen av el och i elöverföringen, ingår det skatter i din elräkning. De är specificerade i räkningen.

Många köper fortfarande både el och elöverföring från samma företag utan att konkurrensutsätta och dessutom med tillsvidarekontrakt.

Elen har i Finland varit förhållandevis förmånlig vilket har gjort att många låtit bli att konkurrensutsätta. Och trots att det är relativt lätt att konkurrensutsätta, är det ändå inte alla som gör det.

Du hittar mera information och elavtal på Energimyndighetens hemsida eller hos Konkurrens- och konsumentverket

Artikeln är en bearbetning av Yle Oppiminens artikel Digitreenit: Oman sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa pienentämään laskua – näin seuraat käyttöäsi helposti netissä, skriven av Katja Solla. Artikeln är översatt och bearbetad av Charlotte Lindroos.