Gunilla och Olli i Sibbo blev utan bränslepelletar – lösningen hittades i Estland
När leverantören meddelade att de inte tar emot beställningar stod Gunilla Holmberg och Olli Luukkanen utan bränslepelletar för vintern. Deras lösning var att kolla in pelletutbudet på andra sidan Finska viken.
I september meddelade Finlands största tillverkare av pellet, Neova, att bolaget hamnat sluta med pelletförsäljningen till konsumenter för den här vintern. Efterfrågan har varit väldigt mycket större än vad man kunnat förutse.
Ett av hushållen som blev helt utan pellet finns i Sibbo.
Gunilla Holmberg och Olli Luukkanen bor i ett gammalt timmerhus i Söderkulla med utsikt över Sibbo å. De har värmt sitt bostadshus med tillhörande ekonomibyggnad med en pelletpanna i ungefär tjugo år.
I vanliga fall har de beställt mera pellet när de har märkt att det har börjat sina i silon, i praktiken ungefär var sjätte vecka. En tankbil med pellet har sedan dykt upp inom tio dagar efter att beställningen gjorts.
– Det har varit ett telefonsamtal och så kommer tankbilen och blåser in pellet, berättar Olli Luukkanen.
Leverantören slutade leverera
I slutet av sommaren nåddes paret av information på sociala medier om att det riskerar bli brist på pellet. Eftersom allt hade gått så smidigt hittills insåg de först inte allvaret i situationen.
– Vi är gamla kunder och har fått från leverantören varje år så på något sätt vaknade vi inte i tid.
När de senare tog kontakt med sin leverantör fick de beskedet att företaget inte tar emot beställningar.
Eftersom det bara finns ett företag som levererar en mindre mängd pellet med tankbil fanns det inga andra att ringa, berättar Gunilla Holmberg.
– Så vi hade en enda adress och den levererade inte.
Gunilla Holmberg dammsög internet och ringde runt i hopp om att hitta leverantörer. Hon tog också kontakt med mindre sågverk, men inte heller de hade pellet att leverera före våren.
Slutligen fick hon via leverantören till pelletpannan ett tips om att kolla utbudet i Estland.
Utan de här pelletarna skulle vi ha fruktansvärda elräkningar i vinter
Gunilla Holmberg
Ett e-postmeddelande till ett estniskt företag senare var uppvärmningen för vintern säkrad.
– Det blev affär. Det kom sex pallar med knappt sex ton pellet hit från Estland, berättar hon.
Hitta på nytt system
Den estniska pelleten levererades i säckar och inte i tankbil. Det har lett till att paret själva fått hitta på en lösning för att få pelleten in i silon.
Med hjälp av torvbalar har de byggt en avsats för säckarna bredvid fönstret till silon. Säckarna lyfts upp med hjälp av en truck som Gunilla Holmberg använder i sin plantskola.
Sedan står Olli Luukkanen på en liten stege och tömmer säck efter säck genom fönstret, ner i silon. En säck väger 15 kilogram.
– Med mina krafter orkar jag nog. Det går någorlunda när säckarna och fönstret är på samma nivå, konstaterar han.
Reservsystemet skulle inte räcka till
Trots att säckarna leder till extra arbete är de ändå glada över att ha fått tag på pellet. De har ett reservsystem, elvärme, som slår på om pelletpannan inte fungerar, men det försöker de undvika att använda så långt det bara är möjligt.
– Utan de här pelletarna skulle vi ha fruktansvärda elräkningar i vinter, säger Gunilla Holmberg.
Hon tillägger att reservsystemet inte ens skulle klara av att värma huset så mycket som det behövs på vintern.
– Kapaciteten skulle inte räcka, de motstånd som finns där är för att hålla temperaturen på plussidan. Det skulle inte vara drägligt boende.
De tror att de estniska pelletarna ska räcka till för vinterns behov, i kombination med vedeldning i husets öppna spisar. I mars räknar de med att solfångaren på taket ska börja värma igen.
Dessutom planerar de vedtalko i vinter. Just nu är vedförrådet inte större än vanligt, men i vinter ska det huggas ved så det räcker för kommande vintrar.