Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WP: Rysk insiderkritik mot militärledningen – Wagnergruppens grundare Prigozjin kom ut ur skuggorna

Uppdaterad 26.11.2022 16:05.
Jevgenij Prigozjin (till höger) tillsammans med Putin på en gammal arkivbild från 2010.
Bildtext Wagnergruppens grundare, miljonären och krögaren Jevgenij Prigozjin (till höger) tillsammans med president Putin på en arkivbild från 2010.
Bild: Lehtikuva

Jevgenij Prigozjin, den ryska magnaten bakom legosoldatgruppen Wagner, har personligen informerat president Putin om att de militära ledarna missköter kriget, rapporterar amerikanska tjänstemän för The Washington Post.

Affärsmannen Jevgenij Prigozjin, som är Putins förtrogna, anses ha spelat en avgörande roll för Ryssland på slagfältet i Ukraina.

Han är miljonär och äger Wagnergruppen, ett militärt legosoldatföretag. Prigozjin meddelade nyligen att hans företag bygger upp en ”Wagnerlinje” i Luhanskregionen.

The Washington Post rapporterar under tisdagen, med amerikanska tjänstemän som källa, att Prigozjin personligen informerat president Putin om att de militära ledarna missköter kriget.

Prigozjins inflytande ökar – och den ryska försvarsministern får skulden

Avslöjandet om att Prigozjin öppet tillrättavisar den ryska militära insatsen visar hur hans inflytande ökar i takt med att den ryska krigsframgången vacklar. Det belyser också den skakiga ställning som det ryska försvarsetablissemangets formella ledarskap har, skriver The Washington Post.

Prigozjins frustration över det ryska försvarsministeriet och den växande spänningen med Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu är också föremål för en separat amerikansk underrättelserapport som har cirkulerat bland tjänstemän i Washington.

Det är främst Shoigu som får skulden och han har under de senaste månaderna åsidosatts inom den ryska ledningen, enligt en bedömning som Storbritanniens försvarsministerium gjort. Samtidigt har de operativa befälhavarna informerat president Putin direkt om krigets gång,

Levde först i skuggorna men blir allt mer synlig

Prigozjin har i åratal verkat diskret för makthavarna i Ryssland, och har tidigare förnekat kopplingar till den ökända legosoldatgruppen Wagner och den ryska trollfabriken Internet Research Agency i S:t Petersburg.

Prigozjin sägs också vara den som arbetar för ryska mål utomlands utanför de formella strukturerna, och har fått smeknamnet ”Putins kock” på grund av att han äger en restaurang i S:t Petersburg som Putin besökt och ett cateringföretag med lukrativa ryska statskontrakt.

Före kriget uppges han ha äventyrat sin position genom bråk med ryska topptjänstemän, men enligt WP verkar hans status nu ha höjts inom Putins inre krets.

Enligt WP har Prigozjin under den senaste tiden gjort en klar debut i det ryska offentliga livet. Han har för första gången erkänt sitt ledarskap för Wagner och angriper offentligt den ryska militärledningen och anklagar den för misstag.

Med figurer som Prigozjin och den ryskstödda tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov som offentligt uttrycker kritik mot den ryska militären ser man allt mer av de som tidigare rört sig i den ryska statens skugga, konstaterar en forskare som The Washington Post talat med.

 Viiksekäs Peskov on pukeutunut siniseen takkiin, kauluspaitaan ja viininpunaiseen kravattiin. Napinlävessä hänellä on Yrjönnauha, jota venäläiset pitävät voitonpäivänä.
Bildtext Kremls talesman Dmitrij Peskov har inte velat kommentera något gällande Prigozjin och Putin.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Wagnergruppen består av hårdföra veteraner

Prigozjins paramilitära Wagnergrupp består av hårdföra veteraner, som verkar utanför den formella ryska militärstrukturen. Gruppen har deltagit i offensiven mot staden Bachmut i Donetskregionen som hålls av ukrainska styrkor.

Trots ett förbud mot privata militära företag i Ukraina har Wagnergruppen inlett en omfattande offentlig rekryteringskampanj och har värvat fångar. The Guardian har rapporterat att Prigozjin personligen rekryterat soldater från fängelser.

I en läckt video ses Prigozjin berätta för fångarna att de skulle släppas om de tjänstgjorde sex månader med hans grupp. Trots att han inte direkt bekräftat sin inblandning, har han tidigare kritiserat dem som motsatte sig rekrytering av fångar. ”Det är antingen privata militära entreprenörer och fångar [som slåss i Ukraina] eller dina barn – bestäm själv”.

Wagnergruppen har anklagats för att ha begått människorättsbrott i Ukraina, Syrien, Libyen, Centralafrikanska republiken, Sudan och Moçambique. Gruppens påstådda medgrundare, Dmitri Utkin, har kopplats till extremhögern och tros ha döpt gruppen efter Hitlers favoritkompositör.

”Samspelet mellan Putin och Prigozjin har lett till ett hårdare ryskt förhållningssätt till kriget”

Samspelet mellan Putin och Prigozjin bedöms har lett till ett hårdare ryskt förhållningssätt till kriget.

Efter den ryska militärens upprepade motgångar, beslöt Putin nyligen att för första gången utse en överordnad befälhavare som leder hela krigsinsatsen i Ukraina. Avsikten var att fylla ett tomrum i ledarskapet och skapa ett gemensamt kommando och kontroll över styrkorna. Prigozj har hyllat Putins val av generalen Sergej Surovikin.

Surovikin uppges i Syrien ha kallats för ”General Armageddon” efter att den ryska militären blev känd för sina urskillningslösa attacker mot civila mål.

Ryssland har inlett en hårdare taktik som påverkar civila i Ukraina, särskilt efter den förödmjukande bombningen i början av oktober av Krimbron. Ryssland har med hjälp av drönare träffat kritisk infrastruktur och terroriserat civila i Ukraina.

Hökarna i Ryssland, inklusive de som stöder Prigozjin, har länge uppmanat Kreml att använda mer ”brända jordens taktik” mot stadskärnor oavsett hur det påverkar Ukrainas civilbefolkning.

Prigozjins ambitioner inte klara

Det är oklart om Prigozjin främst är inriktad på att få mer inflytande inom det ryska försvarsetablissemanget eller om han hyser större politiska ambitioner för sig själv eller sin närmaste krets.

Prigozjin har stigit en hel del i graderna sedan han var korvförsäljare i Putins hemstad Leningrad (S:t Petersburg). Han tillbringade nio år i fängelse för rån och andra brott, och småningom grundade han kasinon och en flytande restaurang.

Han öppnade senare en cateringverksamhet som ingick kontrakt med den ryska regeringen. Efter år av nekanden erkände han nyligen offentligt att han grundat Wagner 2014 för att stödja ryskstödda separatister i deras försök att ta kontroll över Donbassregionen i Ukraina.

USA har infört sanktioner mot Prigozjin

USA införde nya sanktioner mot Prigozjin i mars på grund av Wagnergruppens inblandning i kriget. Redan tidigare införde USA sanktioner mot honom på grund av att han finansierat en rysk trollfabrik som enligt den amerikanska underrättelsetjänsten utgjort en del av de ryska försöken att ingripa i valet 2016.

Enligt USA har gruppen försökt sprida falska uppgifter på nätet i syfte att undergräva regeringar runt om i världen.

”Irriterar ryska tjänstemän”

Prigozjins år i fängelse och hans svåra början tros ha skapat förbittring mot den politiska eliten och mot privilegierade personer efter Sovjetunionens kollaps. Kriget i Ukraina har nu hjälpt honom, och han eftersträvar politiskt erkännande och officiellt status.

Prigozjins och Kadyrovs alltmer framträdande offentliga roll irriterar en del ryska tjänstemän, skriver The Washington Post. Enligt en rysk tjänsteman kan etablissemanget inte leva med detta längre. ”Det här är inte Ryssland. Det är ett kriminellt brödraskap baserat på principer från medeltiden”.

Källor: The Washington Post, AP, The Guardian