Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fem år sedan dödsolyckan i Skogby – nu är plankorsningen ersatt med en tryggare undergång

Trafiken från Skogby till Hangövägen är nu tryggare efter att plankorsningarna över järnvägen har försvunnit. För Skogbyborna är olyckan för fem år sedan fortfarande i färskt minne.

Strax efter klockan åtta på morgonen den 26 oktober 2017 kom larmet om att det skett en olycka vid plankorsningen i Skogby i Raseborg.

Det var ett militärfordon som hade kolliderat med en rälsbuss då det skulle köra över järnvägen. Fordonet var på väg från en övning i Syndalen då olyckan skedde.

Fyra personer dog i olyckan, tre beväringar i militärfordonet och en person i rälsbussen.

Ulf Heimberg bor bara 600 meter från olyckskorsningen. Han hade en ledig dag och var ute på promenad då han märkte att det hade hänt något.

– Jag kom gående hitåt och då såg jag att något hade skett eftersom det fanns utryckningsfordon på plats och rälsbussen stod på spåret, minns han i dag.

Den nya undergången i Skogby under järnvägen till Hangö.
Bildtext Den nya järnvägskorsningen i Skogby finns cirka en kilometer från olyckskorsningen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Plankorsningen stängdes snart efter olyckan och nyligen har en ny och säkrare undergång blivit färdig ungefär en kilometer från olyckskorsningen.

Det innebär att det nu är tryggare att köra till Hangövägen eftersom man inte behöver köra över järnvägen. Däremot har trafiken i Skogby ökat eftersom trafiken till Predium samtidigt har koncentrerats, påpekar Ulf Heimberg.

– All trafik kommer till denna korsning, så trafiken genom byn är livligare än tidigare.