Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen ger lov att skrämma bort vargen som rör sig i Borgå och Sibbo

Vargen som finns i Hindhår med hjortben i munnen.
Bildtext Vargen som rört sig i Sibbo och Borgå får nu drivas bort av Borgå viltvårdsförening. Den fotograferades i Hindhår med ett hjortben i munnen tidigare i år.
Bild: Roger Sandström

Borgå jaktvårdsförening har fått tre veckor på sig att försöka driva bort vargen som rör sig nära hus och gårdar i Sibbo och Borgå. Knallar och hundar hör till de metoder som får användas.

Polisen i östra Nyland har beviljat lov att skrämma bort den varg som strukit omkring i regionen sedan sommaren.

Motiveringen är att både myndigheter, jaktlag och viltvårdsföreningar fått många anmälningar om vargar som rör sig på områden som inte är en del av deras naturliga revir.

– Eftersom vi har fått in observationer från både Sibbo och Borgå och dessutom väldigt nära tätorter med bebyggelse, så är det fråga om en situation som kräver storviltsassistans, säger kommissarie Olavi Merihaara.

Storviltsassistans blir aktuellt när det är fråga om ett stort rovdjur som varg som kräver särskild uppmärksamhet. I det här fallet ett djur som stötts ut ur flocken, men som trots det kan orsaka omgivningen och människor skada.

– Det är fråga om en nyfiken, ung och osäker individ som varken är skygg eller rädd för människor som vargar är i normala fall, säger Merihaara.

Vargtik från Egentliga Finland

Vargen har på basis av avföringsprover identifierats som en vargtik, ungefär ett och ett halvt år gammal och ursprungligen från Melliläflocken i Loimaa.

Identifikationen baserar sig på dna-prov från avföring som hittats i Box i Sibbo och Mickelsböle i Borgå.

Det uppger verksamhetsledaren för Sibbo jaktvårdsförening, Lasse Karjalainen för Sipoon Sanomat.

Polisen har nu beslutat att bevilja lov om att driva bort den. Lovet beviljas Borgå jaktvårdsförening och är i kraft tre veckor mellan den 18 oktober och 8 november.

Om insatsen inte lyckas kan det bli aktuellt att också involvera Sibbo jaktvårdsförening i försöket att skrämma bort vargen.

Det råder dock en viss oklarhet i om den varg som sedan sommaren observerats på olika håll och den som videofilmades i Box och i Kullo under veckoslutet är den samma.

– Det går inte att definiera så noga. Det är möjligt att det är fråga om flera vargar, så det kan vi inte utesluta. Det viktigaste är att de är väldigt nära människors hus och gårdar och ska drivas bort till områden där de inte riskerar skada sig själv, i till exempel trafiken, och att invånarna inte ska behöva känna sig rädda och otrygga, säger Merihaara.

En varg fotograferad från sidan medan den står bland växter och blommor i en skog.
Bildtext Vargen är ständigt i rörelse och kan vara svår att spåra. Arkivbild.
Bild: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

Förutom att det är svårt att identifiera vargen rör den ständigt på sig och är dessutom svår att lokalisera på kort varsel.

Joa Bergqvist, verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening, beskriver situationen som minst sagt knepig eftersom man inte riktigt vet var den aktuella vargen finns.

– Vargar kan röra sig upp till 50 kilometer per dag och det kan också finnas flera individer som söker revir. Vi vet inte längre vilken som är vilken utav dom. Det verkar som att här är flera som tvinnar, säger Bergqvist.

Vargtiken och sannolikt andra individer har sedan sommaren observerats i trakterna kring Hindhår, Tallmo, Box, Kullo, Tolkis, Nyby och Åminnesby. Bergqvist skarvar på med Pukkila och Vanhamoisio.

– För tillfället vet jag nog inte var den vargen är som vi nu kanske talar om och å andra sidan vet jag inte hur många andra här tvinnar, säger Bergqvist.

Ett annat problem är att hinna till platsen innan vargen drar vidare.

– Redan att vi skulle slippa så nära att vi skulle få prova skrämma upp den, få den människoskygg och sjasa bort den är svårt. Fast vi är på plats efter en tio, tjugo minuter så kan den vara långt borta. Den är ständigt i rörelse och det gör det hurja svårt att komma åt den.

Joakim Bergqvist, verksamhetsledare vid Borgå jaktvårdsförening med sin hund Lyx
Bildtext Joa Bergqvist med sin hund i skogen. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Polisen avgör vilka metoder SRVA-aktörerna eller jaktvårdsföreningarna får använda för att driva bort eller i värsta fall avliva stora rovdjur.

– När det är fråga om varg är alla metoder som kan användas tillåtna, säger Bergqvist.

Jaktvårdsföreningen kan försöka skrämma djuret för att göra det människoskyggt genom att gå nära och skjuta varningsskott i luften med knallpatroner.

Djuret kan också jagas iväg med hundar och en tredje metod är att använda patroner som ger sveda när de träffar rovdjuret med avsikten att det sedan lämnar platsen.

– Man ska försöka få den människoskygg, men det finns studier från Sverige som visar att det inte riktigt lyckas. När de blir vana vid människor så är de det, säger Bergqvist.

Också han nämner vargens unga ålder och nyfikna natur, men att den som äldre och mera mogen söker sig till skogs.

Diskussion om artikeln