Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens fotbollstips får krypa till korset: Vi rankade VPS och Haka i botten, nu spelar de om Europaplats – Vasafavoriten Jesper Engström: ”Tillbaka där vi hör hemma”

VPS jublar i europakvalet mot FC Inter
Bildtext VPS har spurtat starkt och det kan föra Vasalaget hela vägen ut i Europa nästa säsong.
Bild: All Over Press

VPS är två matcher från en Europaplats – en utveckling som väldigt få trodde på. Det luktade hot om ligakval då hösten startade, men säsongen blev till slut en framgång för nykomlingen från Vasa.

Dags att krypa till det omtalade korset.

Då Yle Sporten rankade lagen i fotbollsligan inför premiären i våras låg FC Haka och VPS som bottenduo. Haka skulle kvala, VPS skulle ta hissen ner till division 1 omedelbart.

Sju månader senare ska ligasäsongen gå i mål – och Haka eller VPS kommer att kvittera ut en biljett till Europaspel. De två möts i ett avgörande dubbelmöte den här veckan.

– I princip alla var säkra på att vi skulle bli sist i serien, men vi har motbevisat allihop gång efter gång. Just nu känns det enbart roligt att vi får chansen att spela om en Europaplats, säger VPS-profilen Jesper Engström till Yle Sporten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Höjdpunkterna då VPS besegrade AC Oulu! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vägen till Europakvalet har varit knölig för VPS. Länge luktade det strid för att undvika ligakval för nykomlingen, men VPS lyfte under hösten och har i stället fått avsluta säsongen med spel om en plats i Conference League-kvalet nästa sommar.

– Först klarade vi minimimålet då vi säkrade kontraktet, sedan har vi gjort det otroligt bra under hösten. Många i laget gör sitt första år i ligan eller första ligasäsongen i en större roll. De har tagit stora steg, säger Engström.

– Egentligen var vi aldrig riktigt oroliga. Vi har hållit en jämn nivå – förutom två hemmamatcher mot FC Lahti och HIFK – och inte ändrat så mycket. Vi har litat på att resultaten kommer förr eller senare. En del i spelet som har blivit bättre är försvaret. Där hade vi lite problem i början.

Säsongen för VPS

”Var riktigt häftiga matcher”

Det är flera år sedan VPS har upplevt så här positiva tongångar. 2019 var ett mörkt år då Vasalaget åkte ur ligan efter en bedrövlig säsong och man spelade division 1-fotboll de två senaste åren.

Jesper Engström i en match mot Bröndby 2017.
Bildtext Jesper Engström är inne på sin tionde säsong i VPS-tröjan. Bronset 2013 och Europa League-kvalet 2017 ligger högt på listan över höjdpunkter.
Bild: EPA/All Over Press

Man får backa till 2017 för att hitta de riktigt roliga stunderna: Europa League-kvalmatcherna mot Olimpija Ljubljana och Brøndby är fortfarande dagar som fotbollsvänner i Vasa kommer ihåg.

– Riktigt häftiga matcher med fullsatt arena. Jag hoppas verkligen att vi kan ta Europaplatsen och få uppleva det igen, säger Engström.

VPS spelade division 1 för ett år sedan och nu är ni ett dubbelmöte från Europa. Känner ni er redo?

– Vi har visat det under säsongen. Vi hör hemma på liganivå i Finland och kan bygga vidare på det här.

Varnar för Hakas målkung

Engström är en av relativt få spelare i laget som var med då det begav sig i Ljubljana och Köpenhamn. Han återvände till sitt VPS efter två år i FC Inter, växer fram som en av de mesta ligaspelarna i klubben och är en publikfavorit i Vasa.

– Den här klubben betyder mycket för mig och jag är otroligt glad över att VPS är tillbaka där klubben hör hemma.

– Jag hade förväntat mig lite mer av mig själv. Jag har så många år på den här nivån att jag vet vad jag kan, men om laget presterar är jag glad och nöjd. Det har varit riktigt roligt att komma hem.

Jesper Engström.
Bildtext Jesper Engström valde att spela två år i FC Inter då VPS hade halkat ner i division 1.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Engström har burit kaptensbindel efter Sebastian Strandvalls knäskada, men missade förra veckans matcher på grund av förkylning och feber. Nu är han på benen igen – redo att hålla koll på ligasäsongens utropstecken i offensiven.

– Lee Erwin är en riktigt farlig anfallare. Vi måste vara vakna hela tiden, säger Engström om Hakas målkung.

– Jag tippar att det bli rätt tillknäppt och få målchanser när mycket står på spel. Vi har allt att vinna.

VPS har plusstatistik på Haka med en 2–0-seger borta och 3–3 från hemmamötet i somras, men säsongens ligafyra har vilat en dryg vecka samtidigt som VPS har spelat två tuffa vinn eller försvinn-matcher.

– Vi får se fördelen i att vi är inne i speltempot då de har vilat, säger Engström.

Dubbelmötet VPS–FC Haka startar i Vasa på onsdag klockan 18.00. Returen spelas i Valkeakoski på söndag klockan 15.00.

Diskussion om artikeln