Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trippelmördaren Juha Valjakkala greps i Helsingfors – efterlystes under tisdagen efter att han rymt från fängelset

Uppdaterad 25.10.2022 18:35.
Juha Valjakkala
Bildtext Nikita Bergenström har rymt från fängelset flera gånger tidigare.
Bild: Yle

Trippelmördaren Nikita Bergenström, som tidigare hette Juha Valjakkala, har gripits efter att han tidigare i dag rymde från fängelset i Kervo. Det bekräftar polisen på Twitter.

Valjakkala kunde gripas i stadsdelen Mellungsbacka i Helsingfors efter att polisen fått tips från allmänheten. Han fördes till det närmaste fängelset, alltså Helsingfors fängelse i Sörnäs.

Fängelsechef Marko Oresmaa i Kervo bekräftade tidigare i dag för tidningen Ilta-Sanomat att de upptäckte att Bergenström saknades tidigt på tisdag morgon.

”Han är efterlyst”, bekräftade Oresmaa på tisdagseftermiddagen per textmeddelande till STT.

Enligt Ilta-Sanomats uppgifter flydde Nikita Bergenström i samband med ett läkarbesök.

Flera namn, många rymningar

Nikita Bergenström hette ursprungligen Juha Valjakkala, men har också kallat sig Nikita Fouganthine.

Bergenström dömdes till livstids fängelse för ett trippelmord i Åmsele i Sverige 1988, men blev villkorligt frigiven 2009. Efter det har han avtjänat fängelsestraff för ett flertal mindre brott.

Bildtext Nikita Bergenström (tidigare Juha Valjakkala) på en bild som har tagits i fängelset i Kuopio i februari 2007.

Det är inte första gången Bergenström rymmer. Han har rymt eller försökt rymma från fängelser ett tiotal gånger tidigare.

Valjakkala/Fouganthine/Bergström på rymmen

 • I september 1983 flyr 18-årige Valjakkala från ungdomsfängelset i Kervo tillsammans med en annan ynglig. Fängelsets hundar fick tag på rymlingarna en knapp kilometer från fängelset.

 • År 1991 försökte Valjakkala och en fängelsekamrat fly från fängelset i Riihimäki med hjälp av ett rep. De blev fast innan de ens hann kasta repet över fängelsemuren.

 • I april 1994 tog en beväpnad Valjakkala en manlig lärare som gisslan och flydde från centralfängelset i Riihimäki. Efter en biljakt och sammanlagt tre timmar i frihet gav han sig i Janakkala. Gisslan kom inte till skada.

 • År 1997 försökte Valjakkala fly från Kakola, centralfängelset i Åbo, tillsammans med en kamrat, men duon greps på fängelsets tak.

 • I maj 2002 hade Valjakkala bytt namn till Nikita Fouganthine. Då lät han och hans hustru, som hade dömts för grov misshandel, bli att återvända till fängelset efter en permission. Fouganthine greps i norra Sverige sex dagar senare.

 • I mars 2004 rymde Fouganthine tillsammans med en kamrat från Sukeva fängelse genom att klättra över den 4,5 meter höga fängelsemuren. Fångvaktarna sprang i fatt de två männen ett par hundra meter från fängelset.

 • I november 2006 lämnar Fouganthine utan tillstånd en arbetskoloni i Fredrikshamn. Han grips tre dagar senare i en höghuslägenhet i Månsas i Helsingfors.

 • I februari 2008 beviljades Fouganthine övervakad frihet på prov. Fouganthine avlägsnade sig ändå från den övervakade friheten i maj 2008 och togs till fånga redan följande dag – nära Saariselkä i Lappland. Hans villkorliga frihet skjöts upp till följande år.

 • I november 2011 flydde Fouganthine från det öppna fängelset i Kervo. Polisen grep honom en dryg vecka senare i Vallgård i Helsingfors.

 • I mitten av november 2015 rymde Bergenström, som han nu heter, från Jokela fängelse. Han hade fått lov att delta i en kurs, men återvände inte till fängelset som han skulle. Den gången varade flykten i en dryg månad innan han greps i Helsingfors.

 • I oktober 2022 rymmer Bergenström igen. Han greps senare samma dag i Helsingfors.

Källor: Ilta-Sanomat, Yle Uutiset, STT

Artikeln uppdaterades kl. 17.20 med uppgifter om att Bergenström är efterlyst, och 18:30 med uppgiften om att han greps i Helsingfors.