Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Olovlig drönarflygning vid oljeraffinaderiet i Borgå – polisen förstorar flygförbudszonen

Från 2022
En liten flygande manick med fyra rotorer.
Bildtext Obemannade luftfarkoster, alltså drönare, används av både myndigheter och privatpersoner till olika saker. Man kan till exempel fästa kameror på dem och fotografera från luften. Drönaren på bilden sprutar gödsel på träd. Arkivbild.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Polisen i östra Nyland försöker haffa den eller dem som olovligt flugit drönare inom flygförbudszonen kring Nestes oljeraffinaderi på Sköldviks industriområde i Borgå.

Det är alltid flygförbud vid raffinaderiet. I dag tisdag förstorade polisen flygförbudszonen.

– Under de senaste veckorna och särskilt under de senaste dagarna har man observerat flygverksamhet inom flygförbudszonen. Därför vill vi förstora flygförbudszonen så att vi ska kunna övervaka och få reda på vem som flyger drönare där, säger överkommissarie Timo Leppälä till STT.

Flygförbudszonen blir större från och med klockan 15 i dag tisdag och gäller i sju dagar. Efter det avgör polisen om man ansöker om ytterligare en vecka till. Fintraffics flygtrafiktjänst kan bevilja förstorande av flygförbudszonen för högst en vecka åt gången.

Yle Östnyland har tidigare skrivit att polisen bett allmänheten ringa 112 och meddela om man ser drönare nära infrastruktur som är viktig för att samhället ska fungera. På söndagen letade polisen efter drönarflygare nära Oljevägen i Sibbo, men man hittade ingen.

De senaste veckorna har polisen fått in många observationer av drönare, vissa nära viktig infrastruktur. Polisen har inte fått kännedom om fall som med säkerhet kunde bestyrkas som till exempel en främmande stats påverkan.

Källa: STT