Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu är det bestämt: Borgåunga får bandlokaler i Penselfabriken

Från 2022
Uppdaterad 26.10.2022 10:13.
Elgitarr.
Bildtext Snart ska unga musiker i Borgå igen kunna hyra bandlokaler via staden för en billig peng. Arkivbild.
Bild: Fredric Sommer

Bildningsnämnden i Borgå valde att satsa på det dyraste alternativet. Man anser att Penselfabrikens koncept är värt pengarna.

Ungdomstjänsterna i Borgå har letat efter nya bandlokaler i snart ett år, sedan man måste flytta ut från Borgbackens vattenverk i december 2021. Där övade mellan sju och tio band i lokalerna som staden hyrde.

Inga av stadens egna lokaler lämpade sig för bandens träningar och att hitta bandlokaler på fria marknaden visade sig svårt. På tisdagens möte hade bildningsnämnden ändå tre olika alternativ att ta ställning till.

Det första av dem, Penselfabriken, behandlades av politikerna redan i somras, men då ansåg man det vara för dyrt och storskaligt. Staden fortsatte ändå diskussionerna med Penselfabriken eftersom man ansåg att konceptet är så bra.

Bildningsnämnden ställde sig enhälligt bakom Penselfabriken på tisdagens möte.

– Det är ett jätteintressant och enastående koncept eftersom det inte bara är lokaler. Ungdomarna ska få hjälp av proffs och få vara med och förverkliga saker. Det är en fin möjlighet man inte kan missa, säger Hanna Lönnfors (SFP) som är ordförande i nämnden.

Vill skapa musikalisk gemenskap i gammal fabrik

Penselfabriken är som namnet säger RTV-yhtymäs tidigare fabrikslokal på Verkstadsvägen, ungefär 1 000 kvadratmeter till storleken. Penselfabriken, eller Pensselitehdas på finska, är också en lokal sammanslutning som består av sju företagare inom mediebranschen i Borgå. De kontaktade staden och föreslog ett koncept där ungdomarna kan samarbeta med proffsen.

Tanken är att bilda en ideell förening som skulle samarbeta med Borgå stad, Musikinstitutet och skolorna.

Man ska bygga ljudisolerade träningslokaler och en allaktivitetslokal för cirka 150 personer i den tomma fabrikshallen. Allaktivitetslokalen, eller klubblokalen, skulle kunna användas för uppträdanden, utbildningar, videoproduktioner och annat.

Robert Palomäki i Penselfabriekn.
Bildtext Musikern och ljudteknikern Robert Palomäki visade upp Penselfabriken tidigare i år. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Förutom att öva med sina band i lokalerna så skulle de unga musikerna också kunna delta i olika utbildningsprogram och verkstäder. Proffsen inom medie- och musikbranschen som föreslog konceptet med Penselfabriken har själv sina arbetsrum i en flygel i samma fastighet, så det är lätt att gå och rycka någon av dem i ärmen om man vill bolla idéer eller diskutera någon musikalisk eller teknisk fråga.

Staden räknar med att totalkostnaderna för hyra och byggkostnader skulle vara 600 000 euro under 10 år. I det ingår servicekonceptet som inte finns med i de andra alternativen.

– Fastän det var dyrare så övertygade konceptet oss. De andra alternativen skulle också ha krävt att man ska bygga väggar och isolering och göra dem lämpliga för det här. Investeringar måste göras för alla alternativ, säger Lönnfors.

Vit låg tegelbyggnad.
Bildtext Penselfabriken ligger på Östermalms industriområde, så det kommer knappast några klagomål på oljud därifrån.
Bild: Milena Hackman / Yle

De andra alternativen man funderade på var WSOY-husets källarvåning och en hallbyggnad i Skaftkärr. WSOY-huset skulle ha varit praktiskt eftersom ungdomstjänsterna redan har annan verksamhet där.

Man uppskattar att hyra och byggkostnader för WSOY-husets källare skulle bli 416 000 euro på tio år. För hallen i Skaftkärr skulle byggkostnader och hyra bli 475 040 euro på tio år.

I hallen i Skaftkärr skulle det ha gått att också bygga en skateboardhall eftersom där är tillräckligt högt i tak, till skillnad från de andra alternativen. Staden fortsätter fundera på lösningar för skateboardhallen som ett separat ärende.

Diskussion om artikeln