Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lumme Energia och Helen höjer elprisen rejält – många med tillsvidareavtal får dubbelt dyrare elräkningar

Uppdaterad 26.10.2022 00:10.
Elledningar i en höstig skog.
Bildtext Flera elbolag har valt att inte längre erbjuda nya tillsvidareavtal på grund av den osäkra energimarknaden.
Bild: Alamy / AOP

Drygt en tredjedel av alla hushåll har ett fortlöpande avtal och köper el till ett fast pris som regelbundet justeras. I år har priserna höjts flera gånger redan och de väntas höjas ytterligare i december.

Det står vanligen i avtalsvillkoren att prisen justeras två till fyra gånger om året.

Som kund kan man när som helst säga upp ett avtal som gäller tills vidare, men det finns nödvändigtvis inte några billigare alternativ. Både börsel eller ett nytt tillsvidareavtal kan bli ännu dyrare.

Helsingfors stads energibolag Helen och Lumme Energia har nyligen meddelat om en prisökning som träder i kraft i början av december.

Vi kollade också upp priserna hos två andra stora elbolag: Fortum och Oomi.

Lumme Energia

Lumme Energia höjer det fasta priset för tillsvidareavtal till 44,90 cent per kilowattimme. Sedan början av oktober har priset varit 22,90 cent per kilowattimme. Det innebär att prisökningen ligger på 96 procent.

Prisökningen påverkar över 100 000 kunder. Lumme erbjuder inga nya tillsvidareavtal på grund av den osäkerhet som präglar elmarknaden.

Helen

Helen höjer det fasta priset för tillsvidareavtal till 38,34 cent per kilowattimme. I oktober–november är priset 23,21 cent per kilowattimme. Det innebär att prisökningen ligger på 60 procent.

I ett pressmeddelande uppskattar Helen att elräkningen stiger med ungefär 25,20 euro i månaden för den genomsnittliga höghusinvånaren. För den som bor i egnahemshus och värmer sitt hem med el stiger räkningen med omkring 227 euro i snitt.

De nya priserna gäller strax under 200 000 av Helens kunder.

Oomi

Oomi höjde sitt fasta pris för tillsvidareavtal i början av oktober. Priset är nu 38,90 cent per kilowattimme. Bolaget har åtminstone ännu inte meddelat om någon ny prisökning.

Inte heller Oomi erbjuder nya tillsvidareavtal.

Bolaget har 400 000 kunder, av dem har sannolikt över 100 000 ett tillsvidareavtal.

Uppskattningen bygger på Lumme Energias och Helens kundantal. Hos båda bolagen utgör kunder med tillsvidareantal en dryg tredjedel av hela kundunderlaget.

Fortum

Forutom erbjuder inte tillsvidareavtal där kunden debiteras på basis av antalet kilowattimmar. Däremot erbjuder bolaget tillsvidareavtal med fasta månadspris utgående från boendeform.

Prisklassen definieras utgående från bostadens storlek och elförbrukning. Fortum har inte meddelat om prishöjningar för de här avtalen.

För närvarande är det fasta priset för en en- eller tvårummare 75 euro per månad. Det förutsätter att elförbrukningen ligger på högst 2 000 kilowattimmar per år.

Med Oomis pris, och Helens från och med december, skulle elräkningen landa på omkring 70 euro för en bostad i samma storleksklass. I det priset ingår den månatliga grundavgiften. Med Lumme Energias pris (i december) skulle räkningen landa på omkring 80 euro.

Det dyraste av Fortums paketpriser är det för familjelägenheter som är större än 100 kvadratmeter och där elförbrukningen inte överskrider 8 000 kilowattimmar per år. Det kostar 300 euro per månad.

Med Helens priser skulle räkningen för en bostad av den typen bli ungefär 260 euro i månaden efter decembers prishöjning. Med Oomis priser skulle elräkningen bli ungefär 264 euro i månaden. Dyrast är det för Lumme Energias kunder: De kan räkna med en elräkning på 305 euro per månad. I prisen har grundavgifterna räknats med.

Rättelse 26.10 klockan 00:08: Lumme Energias elpris stiger med 96 procent, inte med 51 procent som det felaktigt stod i den ursprungliga artikeln.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Rajuja korotuksia sähkölaskuihin: Lumme Energia nostaa toistaiseksi voimassa olevaa hintaa lähes 45 senttiin/kWh skriven av Maria Bonnor. Översättningen till svenska gjordes av Josefin Flemmich.