Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det blir succé" eller "onödig satsning" – invånare och föreningsfolk tycker till om megabygget i Karleby

Uppdaterad 26.10.2022 06:31.
Kvinna på gågata.
Bildtext Erica Roiko jobbar själv med evenemanget Kipinä som har dragit både rockstjärnor och kända föreläsare till Karleby. Hon tror att idrottsparken kommer att betala tillbaka sig.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Idrottsparken kan bli betydelsefull på många sätt, tror flera.

Det var ett riktigt bra framtidsbeslut. Eller så var det riktigt fel beslut och Karleby borde spara i stället.

På stan i Karleby går åsikterna isär om stadens beslut att bygga en idrottspark för 75 miljoner euro.

– Jag tycker inte alls om det här, fast jag är idrottsmänniska. Vi skulle klara oss med betydligt mindre. Man ska spara, inte sätta pengar i onödan, säger Olav Hansén.

Erica Roiko tror å sin sida att idrottsparken kommer att locka fler evenemang till staden. Och blir det inte så har man i alla fall testat.

– Nu har vi åtminstone läge att försöka, 75 miljoner är mycket men jag tror vi får det tillbaka på något vis. Jag är optimistisk, säger Roiko.

Man i svart rock.
Bildtext Anders Forsström säger att det inte är priset utan vad man får för pengarna som är det avgörande. Och tillväxt mår både städer och organisationer bra av.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Enligt Anders Forsström verkar Karleby få en del stordriftsfördelar då man bygger flera hallar och en helhet på en och samma gång.

– Frågan är inte hur mycket det kostar utan vad man får för pengarna. Om prislappen är rätt dimensionerad. Jag ser att en organisation och stad mår bra av tillväxt, säger Anders Forsström.

Tove Luokkala tycker det är svårt att säga om satsningen är värd pengarna.

– Jag har barnbarn som sportar, spelar fotboll och en som börjat spela ishockey. Hoppas de får njuta av nya arenan. Man kan inte säga vad som är rätt. Man tar risker men kanske det ändå är bättre att bygga nytt. Att renovera gammalt kostar också.

Ja tack från idrottsfolk

Folk från idrottsföreningar i Karleby verkar vara rätt så eniga om att stadens beslut var det rätta.

Idrottsfolk välkomnar beslutet om idrottspark i Karleby

5:46

– Ifall vi inte får ordnade förhållanden för friidrotten nu så förblir Karlebyregionen och hela Mellersta Österbotten en vit fläck på landets friidrottskarta, säger Jan-Ove Nyman som är ordförande för Gamlakarleby Idrottsförening (GIF) med omkring 135 idrottare.

För fotbollens del är behovet av nya träningsutrymmen inte akut, även om det är trångt ibland, uppger Robert Åström som är ordförande för Gamlakarleby bollklubb (GBK).

– Det är fint att staden är villig att satsa framåt och att vi ska ha fina anläggningar. Men det vi funderar över är kostnadsnivån för att använda de här anläggningarna. Vi hoppas nivån ska vara så att vi verkligen kan ha glädjen och nyttan av dem, att vi har råd att använda dem, säger Åström.

Men nej tack till högre hyror

GBK har ungefär 600 aktiva från juniorer till seniorer. Varje år går det åt tiotusentals euro i hallhyror, uppger Åström.

– Vi klarar det i dag men om det höjs måste vi fundera hur aktivt vi använder utrymmena.

Gymnastikföreningen Nordans ordförande Lotta Åström ser positivt på stadens satsning.

– Det behövs idrottsutrymmen, och för alla olika grenar så hoppas alla inkluderas på något sätt, säger Åström.

Kvinna i gymnastiksal.
Bildtext Det blir bra med en ny idrottspark, säger ordförande Lotta Åström från gymnastikföreningen Nordan som har cirka 250 aktiva. En mångsidig park kommer att gynna hela regionen och profilera Karleby på ett helt nytt sätt.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Karleby låter i dag föreningar med barngrupper träna gratis i vanliga skolgymnastiksalar. Det är viktigt så att avgifterna ska vara så låga som möjligt för deltagarna, påpekar Åström.

– Vårt motto är att alla ska kunna vara med. Men det går åt en hel del till hyror och löner så det funkar inte om hyrorna stiger i de enda salar vi kan utnyttja.

Nordan betalar redan nu varje vecka totalt 90 euro i hyra för de tre vuxentimmar som hålls i nuvarande idrottsgård i staden.

Tänk att få toalett, dusch och värme

Patrik Friis är sportchef för Hermes första lag och har dessutom söner som spelar ishockey. Han är också suppleant i fullmäktige för samlingspartiet och var med och röstade ja till Idrottsparken.

Den träningshall hockeyjuniorerna har i dag kan inte kallas ishall ens, säger Friis. Den saknar både toaletter, dusch och värme. Därför är Friis nu glad över att det blir en ny ishall för juniorernas träningar.

– Det är en stor sak för ishockeyn. Nu får vi det riktigt bra. En framtid för idrott, hobby och stora evenemang.

Friis säger att hallarna ger massor med möjligheter.

– Jag tror det kommer att vara succé.

Diskussion om artikeln