Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesiska rederiet Cosco får köpa andelar av hamnterminal i Hamburg – förbundskansler Scholz fick sin vilja igenom

Hamnen Tollerort fotograferad ovanifrån. Solen skiner.
Bildtext Det kinesiska bolaget Cosco köper andelar av terminalerna i hamnen i Hamburg. Cosco kontrolleras av den kinesiska staten.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Den tyska regeringen har godkänt försäljningen av delar av en hamnterminal i Hamburg till det kinesiska bolaget Cosco. Förbundskansler Olaf Scholz har drivit på affären trots massivt motstånd inom den egna regeringen.

Det är en affär som i Tyskland har väckt mycket diskussion och kritik.

Efter att landet under de senaste månaderna bittert har fått inse vad det betyder att ha gjort sig beroende av Ryssland, väljer regeringen nu att tillåta försäljningen av delar av tysk infrastruktur till Kina.

Konkret handlar det om andelar i en av terminalerna i hamnen i Hamburg. Stadens hamnbolag HHLA har velat sälja en andel på 35 procent av terminalen Tollerort till rederiet Cosco, som kontrolleras av den kinesiska staten.

Som en kompromiss har regeringen nu gått med på att Cosco får köpa en andel på 24,9 procent av terminalen, rapporterar nyhetsbyråerna dpa och Reuters.

Det här betyder att Cosco som minoritetsägare inte formellt får någon beslutanderätt inom terminalbolaget.

Tollerort är den minsta av sammanlagt fyra containerterminaler i Hamburg. Vid terminalen omlastas årligen ungefär 1,2 miljoner av de sammanlagt cirka 8,7 miljoner containrar som fraktas via hamnen i Hamburg.

Scholz går mot alla rekommendationer

Coscoaffären har i vilket fall som helst lett till en mycket sällan skådad situation inom en tysk regering.

Trots att så gott som alla ansvariga ministrar har meddelat att man motsätter sig försäljningen av kritisk infrastruktur till Cosco, har förbundskansler Scholz hela tiden drivit på att affären förverkligas.

Han har på så sätt gått emot rekommendationerna från bland annat ekonomi-, försvars-, trafik- och utrikesministeriet. Tydliga varningar har också kommit från den tyska underrättelsetjänsten BND.

Regeringen var i vilket fall som helst tvungen att fatta ett beslut i frågan före utgången av oktober. Ifall man inte hade gjort det skulle affären ha förvekligats så som först var planerat.

Olaf Scholz står och talar och gestikulerar med händerna.
Bildtext Olaf Scholz har under en längre tid drivit på att affären ska förverkligas.
Bild: snapshot-photography/F Boillot/Shutterstock/All Over Press

Från staden Hamburgs sida har man talat för affären, eftersom man är rädd att förlora ytterligare marknadsandelar till hamnarna i Rotterdam och Antwerpen, där Cosco redan äger andelar i terminaler.

Att förbundskansler Scholz, som dessutom tidigare var borgmästare i Hamburg, driver igenom affären är ändå inte populärt.

En färsk opinionsmätning som tidningen Der Spiegel har låtit göra visar att över 80 procent av tyskarna motsätter sig affären.

Scholz ska i början av november besöka Peking och hans resa har redan på förhand väckt kritik. Att åka till Kina med en affärsdelegation i släptåg ger i nuläget helt fel signaler, menar kritikerna.

De tyska bolagens intresse att följa Scholz på resan ska ändå vara relativt svalt, rapporterar tidningen Handelsblatt.