Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”De vet att vi i Pickala kan göra kablar” – kabelfabriken stärker sin ställning med stor investering

Uppdaterad 03.11.2022 10:01.
En rulle med kabel som ska sättas ut på havsbotten. I bakgrunden syns ett torn på ett fabriksområde där det tillverkas kablar.
Bildtext Här är en sjökabel rullad och lagrad på Prysmain Groups fabriksområde i Pickala. I bakgrunden syns tornet där kablar tillverkas. Ett nytt torn ska byggas strax bakom det nuvarande tornet.
Bild: Marica Hildén / Yle

Den internationella kabeltillverkaren Prysmian Group satsar 100 miljoner euro på fabriken i Pickala. Det visar att koncernen har stort förtroende för oss, säger fabrikschef Topi Loimu.

På gränsen mellan Sjundeå och Kyrkslätt finns kabeltillverkaren Prysmian Group. Där jobbar man dygnet runt, alla dagar om året, med att tillverka elnätskablar och högspännings- och mellanspänningskablar till havs.

Kabelfabriken i Pickala har beställningsböckerna fulla

14:07

Med sjökablar kan man förena elnät och de används ofta i vindparker till havs så att vi får energin via kablarna till landbacken. Elnätskablar används till energiöverföring på land.

Prysmian Group

Prysmian Group är en internationell kabelproducent som tillverkar el- och telekommunikationskablar.

Huvudkontoret finns i Milano i Italien.

Koncernen har fabriker i Pickala och Uleåborg. I Pickala, på gränsen mellan Sjundeå och Kyrkslätt, jobbar 442 personer. Dryg 300 arbetar inom produktionen och 100 inom administrationen. I Uleåborg jobbar 208 personer.

Nästan 30 000 personer jobbar i koncernen i över 50 länder.

Koncernen har 108 fabriker runt om i världen.

Omsättningen var 12,7 miljarder euro år 2021. Europa är den största marknaden.

Från och med 2024 kommer Pickalfabriken att kunna öka kapaciteten ordentligt tack vare investeringen på 100 miljoner euro. Det ska byggas ett nytt torn på 185 meter för kabelproduktionen. Det nuvarande tornet från 1970-talet är 75 meter, eller egentligen 87 meter om man också räknar med det utrymme som finns under marken.

De som jobbar nästan högst uppe i det nuvarande tornet på Pickalafabrikens område har säkert en av de vackraste vyerna på sitt arbete.

Det är idel glada miner då fabrikschef Topi Loimu och marknadsförings- och kommunikationschef Susanna Hovi-Skrifvars berättar om investeringen.

– Det visar att koncernen har stort förtroende för oss. De vet att vi i Pickala kan göra kablar och kan genomföra stora projekt, säger Topi Loimu.

En man står vid en stor rulle med havskabel. Han heter Topi Loimu.
Bildtext Investeringen gör att man kan tillverka större kablar i Pickala, säger fabrikschef Topi Loimu som här står vid kabel som ska ut till havs.
Bild: Marica Hildén / Yle

Susanna Hovi-Skrifvars anser att Pickalas ställning i koncernen nu blir starkare.

– Kabeltillverkningen byggs ut i andra nordiska länder just nu, så på det här sättet upprätthåller vi konkurrenskraften.

En kvinna står vid en havskabel, hon heter Susanna Hovi-Skrifvars.
Bildtext Marknadsförings- och kommunikationschef Susanna Hovi-Skrifvars står vid en rulle med sjökabel. Det gäller att röra sig försiktigt på fabriksområdet där det finns många tunga föremål, om du ser noga så ser du att rullen är kilad mot en så kallad stoppare.
Bild: Marica Hildén / Yle

En anmärkningsvärd del av investeringen går åt till att bygga det nya produktionstornet som byggs i närheten av det gamla tornet. I tornen hänger kablarna då de isoleras med bland annat polyeten.

– Det gamla tornet är nästa 50 år, så det är viktigt att få ett nytt torn med ny teknik och processer, säger Loimu och påpekar att det gamla tornet blir kvar.

– Vi kan sedan tillverka större kablar och ta oss an mera krävande projekt.

Vy över fabrikstak och Sjundeå och Kyrkslätts skärgård en solig oktoberdag.
Bildtext Prysmian Group har fyra kabelfartyg. Fartyg kommer till bryggan som syns på bilden och där lastas kablarna på däck. Våren 2023 kommer koncernens nyaste och största fartyg, Leonardo da Vinci, för första gången till Pickala efter kabel.
Bild: Susanna Hovi-Skrifvars / Prysmian Group

Pickalafabriken kan tillverka ytterligare 400 kilometer högspänningskabel till havs per år tack vare det nya tornet.

Hundraårig historia

Kabeltillverkningen har över hundraåriga anor i Finland.

Suomen Punomatehdas grundades 1912 och ingick sedan i Suomen Kaapelitehdas som verkade åren 1917-1966.

De första industrihallarna i Pickala byggdes 1961.

Det har förekommit flera fusioner längs med åren, läs mera här.

Det kommer också att byggas tre industrihallar till på området. Det behövs bland annat plats för de stora plattformar som sjökablarna förvaras på inne i hallarna.

En översiktsbild av kabelfabriken i Pickala där man ser hur högt det nya tornet ska vara jämfört med det nuvarande.
Bildtext Så här ska det nya tornet se ut då det är färdigt. Prysmian Group har skickat in bygglovsansökan till Kyrkslätt kommun.
Bild: Prysmian Group

Bygglovet skickas till Kyrkslätt kommun och Topi Loimu hoppas att man kommer i gång med byggarbetet i början av nästa år. Tornet ska vara färdigt 2024.

Kablar som är gula och svarta lgger hoprullade i en fabrik. De är havskablar.
Bildtext Här ligger färdiga sjökablar på plattformar. Kablarna transporteras ut till fartyget med hjälp av rullband. Det kan räcka en vecka innan den här kabeln är lastad på fartyget. Man jobbar dag och natt för att få kabeln ombord.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det här leder till att det behövs mellan 100 och 120 nya arbetstagare i Pickala. Omkring hundra av dem behövs i produktionen och resten är sakkunniga.

Yle Västnyland har tidigare pratat med flera företag i regionen som berättat att det inte är lätt att hitta arbetstagare. Så här långt har det varit ganska lätt för Prysmian Group att rekrytera folk till fabriken i Pickala, säger Topi Loimu.

– Det är klart att hundra nya arbetstagare är ett stort antal, så vi måste satsa på rekryteringen. Men en så här stor investering väcker säkert intresse och jag tror att det leder till att man vill jobba hos oss. Investeringen gör oss också mera kända.

En flygbild över kabelfabriken i Pickala.
Bildtext Prysmian Groups fabrik i Pickala finns på gränsen mellan Kyrkslätt och Sjundeå. Största delen av fabriksområdet är i Kyrkslätt, men en del i väster hör till Sjundeå. Fabriksområdet är 25 hektar och där finns 100 000 kvadratmeter hallar.
Bild: Prysmian Group Finland Oy

Dessutom kommer själva byggarbetet att innebära mycket arbete för andra företag.

– Bygget sker till största delen med finländska krafter och en stor del av tekniken är inhemsk.

Hur ser Topi Loimu på framtiden, kan fabriken i Pickala växa ännu mera?

– Vi finns på en plats där vi kunnat utvidga och jag tror att det är möjligt även i framtiden. Jag tror att vi kan svara på marknadens behov även i fortsättningen.

Svart-gula kablar som ska läggas ner på havets botten.
Bildtext Den längsta sjökabel som byggts i Pickala var 130 kilometer lång. En sjökabel kan vara 28,5 centimeter i diameter. Ett kabelfartyg kan ta en last som väger flera miljoner kilo.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det ser bra ut för Pickalafabriken just nu: Beställningsböckerna för sjökablar är fulla till juni 2024. Kablarna levereras till Europa och Nordamerika.

Några projekt som har levererats från Pickala är Sofia Offshore vindkraftspark på Nordsjön, Vineyard Wind Windfarm i Massachusetts i USA och Coastal Virginia Offshore Windfarm i Virginia i USA.

Artikeln uppdaterad med bild av hur det nya tornet kommer att se ut och att bygglovet nu är inlämnat.

Diskussion om artikeln