Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Läkaren rekommenderade att jag säger upp mig” – toxiska chefer kan leda till miljarder i kostnader för samhället

Uppdaterad 27.10.2022 07:03.
Bildkollage av olika personer.
Bildtext Toxiska chefer skadar sin omgivning. Forskning visar att toxiskt ledarskap kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa bland arbetstagarna.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Över 10-timmars arbetsdagar utan övertidsersättningar, sträng övervakning av all kommunikation som skedde på arbetstid och regelbundna utskällningar. Så beskriver Ida, som är i 20-årsåldern, sin arbetsvardag med en problematisk chef.

”Ida” är en av personerna som svarat på Svenska Yles enkät om arbetslivet. Hon vill inte ställa upp på en intervju med sitt riktiga namn eller gå ut med företagets namn. Hon är rädd för att chefen ska ta till rättsliga åtgärder om hon talar negativt om företaget i offentligheten.

Svenska Yle har sett dokument och meddelanden som chefen har skickat till Ida och talat med några av Idas kollegor som alla har haft liknande erfarenheter av chefen och företaget i fråga.

Ida säger att jobbet i fråga var hennes första fasta anställning och hon sökte sig till företaget av en slump. Efter arbetsintervjun var hon ändå helt övertygad om att hon hittat sitt drömjobb.

– Chefen verkade trevlig och till en början motsvarade jobbet det jag hade tänkt mig, trots att arbetsdagarna var långa. Jag kunde få upp till tusen euro i bonus om jag gjorde bra ifrån mig. Jag började oftast jobba klockan 8 och slutade kring 18, eller senare.

Med tiden märkte Ida och hennes kollegor ändå att det rådde en stark övervakningskultur på arbetsplatsen. Chefen försökte se till att kollegerna inte skulle tala med varandra. Om anställda försökte ta upp problem eller ifrågasätta chefens beteende hänvisade chefen till företagets praxis och bortförklarade kritiken.

Chefen tyckte att det var helt onödigt att skriva in övertidstimmar. Jag tänkte att det är normalt inom branschen

― Ida

För Ida gick det problematiska ledarskapet till slut så långt att hon inte såg någon annan utväg än att säga upp sig.

– Jag hade sådan ångest att jag till slut kontaktade företagshälsovården. Läkaren sa att om jag stannar kvar i mer än två månader, så blir jag arbetsoförmögen. Han rekommenderade att jag säger upp mig.

Läkarens reaktion kom som en överraskning för Ida. Efteråt inser hon ändå hur dåligt jobbet faktiskt fick henne att må.

– När jag talade med en kollega kom det fram att vi båda hade hoppats på att bli överkörda av en bil eller att vi skulle bryta handen, vad som helst så att vi inte skulle kunna göra det här jobbet. Det gick ungefär ett år innan jag på riktigt började tala med kollegorna och märkte att jag inte är ensam om mina tankar.

”Om en person sjukskriver sig kan man säga att chefen är toxisk”

Ida är inte den enda som skickat in berättelser om chefer med problematiska egenskaper. Chefer har skällt ut personerna, behandlat dem så dåligt att de börjat gråta. Många säger att chefens beteende har påverkat deras psykiska hälsa negativt.

Ida säger att erfarenheterna av den problematiska chefen var traumatiska.

– Jag var där i över ett år och jag tvivlar jättemycket på mig själv nu. Jag har helt tappat mitt självförtroende och tron på mig själv och mitt kunnande.

Precis som Ida har flera av er som kontaktat Svenska Yle också valt att säga upp sig för att fly den toxiska omgivningen. Det här kan många gånger vara det bästa alternativet, säger Mats Ehrnrooth, professor i företagsledning och organisation på Hanken.

– Om man inte känner sig stark nog, är svaret detsamma som i riktigt dåliga förhållanden: Man ska göra allt för att dra sig ur ett sådant förhållande, i det här fallet ett sådant anställningsförhållande.

Mats Ehrnrooth sitter på en stol och ser i kameran
Bildtext Professor Mats Ehrnrooth säger att toxiskt ledarskap är ett modeord inom forskningen. Samtidigt säger han att om en person sjukskriver sig på grund av chefens beteende, är ledaren eller företagskulturen i någon mening toxisk.
Bild: Iiris Mattsson / Yle

Vad tänker du om att problematiska chefer eller toxiska miljöer kan vara bland det första en ung person upplever i arbetslivet?

– Jag anser att det är katastrofalt. Det är katastrofalt för individen, och inte alls bra för samhället heller på lång sikt.

Toxiska arbetsmiljöer förknippas ofta med arbetsrelaterad stress. Enligt Ehrnrooth är det ett enormt problem.

– Forskning från USA visar att arbetsrelaterad stress finns med bland de vanligaste dödsorsakerna i USA. I Finland orsakar arbetsrelaterad stress också höga sociala kostnader för samhället.

När man för några år sedan mätte kostnaderna för arbetsrelaterad depression i EU-området landade det på över 600 miljarder euro varje år och över 20 miljarder årligen för den arbetsrelaterade stressen.

Allt fler unga sjukskriver sig på grund av psykisk ohälsa

Ny i arbetslivet betyder inte att man får bli behandlad hur som helst

Även om Ida inte vill hänga ut sin tidigare arbetsplats, så vill hon varna andra. Hon hoppas att hennes erfarenheter kan hjälpa någon som känner igen sig.

– Fast man är ny i arbetslivet ska man inte vara för blåögd. Arbetstagaren har också rättigheter. Man ska våga tala om problem och inte tro att man själv är dålig. Felet kan också ligga hos chefen.

Många av er i publiken har skickat in berättelser om toxiskt ledarskap. Nu fortsätter vi granska en annan aspekt av att vara ung i arbetslivet, nämligen att tvingas göra saker som är olagliga i jobbet. Har du som är ung tvingats bryta mot lagen på jobbet? Eller har din arbetsgivare utnyttjat din okunskap om vad som är rätt och fel?

I formuläret nedan ber vi om dina kontaktuppgifter eftersom vi behöver kunna kontakta dig. Ingenting publiceras med ditt namn utan ditt samtycke.

Fyll i formuläret.