Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen Michela Söderström: ”Det du gör på sociala medier kan få stora effekter i verkliga livet”

En kvinna med en polisbricka runt halsen står framför en färgglad vägg.
Bild: Christoffer Kaski / Yle

Upprörande våldsbrott, unika chanser att bli rik och omvälvande fakta om världen. Mycket av det som smyger in i våra flöden på sociala medier faller in i någon av de kategorierna.

Men långt ifrån allt som sprids är sant. Äldre konstapel Michela Söderström vid Helsingforspolisen säger att det lönar sig att vara kritisk och ifrågasätta också det som ens nära och kära delar.

– Det gäller såväl sociala medier som allt annat liv, att man kommer långt med sunt bondförnuft, säger Söderström.

Det du delar påverkar andra, och det finns också de som medvetet försöker påverka oss i någon riktning. Reklam är ett exempel, men opinionspåverkan i annat syfte förekommer också.

Söderström jobbar mycket med ungdomar och förebyggande verksamhet. Målet är att vara där de unga är och att polisen ska vara lätt att nå.

– Jag ser sociala medier som ett verktyg som låter mig nå de unga på ett sätt jag inte annars kunde.

Diskutera och ge stöd

När någon i den närmaste kretsen delar och kommenterar på ett oroande sätt är Söderströms råd att i första hand diskutera, stödja och fråga. För det finns riktiga risker också på social medier.

– Det kan handla om bedrägerier; bedragare kan till exempel utge sig för att vara poliser för att inge förtroende men är egentligen ute efter pengar.

Det kan också vara bra att prata om att det man själv gör kan ha följder. Delar man information om någon så kan det vara fråga om ärekränkning eller om att sprida information som kränker privatlivet. Det sistnämnda kan ge upp till två års fängelse.

Puhelimen näytöllä sosiaalisen median kuvakkeita.
Bildtext Mycket du stöter på på sociala medier ska tas med en nypa salt.
Bild: Tanja Heikkonen / Yle

Det finns en medmänniska på andra sidan rutan

Söderström har några råd till alla som rör sig på sociala medier oberoende ålder.

– Våga ifrågasätta. Och tänk på att det du gör kan ha stor påverkan på andra människor trots att det kan kännas lätt att skriva vad som helst när du sitter där i soffan.

Alla polisens officiella konton på sociala medier finns på polisens egna webbsidor. Polisen ber dig aldrig om inloggningsuppgifter till nätbanken eller andra liknande koder.

Diskussion om artikeln