Cancerforskning i Åbo tog ny vändning – klibbiga utskott i cellerna kan både motverka och eskalera bröstcancer
Forskare i Åbo har kommit fram till att bröstcancerceller själva bygger upp en barriär som hindrar dem från att spridas i kroppen – men det gäller närmast i sjukdomens tidiga skede.
Är filopoder något bra eller något dåligt?
Se där en kraftigt förenklad fråga om bröstcancercellers beteende. Det är också en fråga utan entydigt svar.
Filopoder är fingerliknande utskott som en del cancerceller bildar av proteinet myosin-10. Nu har forskare vid Åbo universitet och Åbo Akademi kommit fram till att filopoderna har olika funktioner i olika stadier av bröstcancerns utveckling.
Tidigare har forskarna kommit fram till att bröstcancerceller använder filopoder för att spridas i människokroppen och invadera ny vävnad.
– Cellerna gör många olika sorters förlängningar eller utskott. Filopoderna är väldigt smala och långa utskott som har en klibbig ända. De binder sig fast i bindningvävnaden, och om de fastnar någonstans blir de stabila och kan ta cellen i den riktningen, förklarar akademiforskaren Emilia Peuhu vid institutet för biomedicin vid Åbo universitet.
Forskarna har därför tänkt sig att ett sätt att motverka spridningen av bröstcancer kunde vara att förebygga förekomsten av myosin-10 och filopoder.
Nya undersökningar har ändå visat att filopoderna har en annan funktion i det tidiga skedet av bröstcancer. Bröstcancercellerna omges nämligen initialt av ett så kallat basalmembran som hindrar dem från att spridas, och nu har forskare vid Åbouniversiteten kommit fram till att filopoder i själva verket bidrar till att bevara membranet runt cellerna. Att i det skedet försöka minska förekomsten av filopoder kan göra det lättare för bröstcancercellerna att tränga sig igenom basalmembranet och spridas.
– Våra nya resultat understryker tydligt att om man riktar behandlingar mot myosin-10 eller filopoder i ett alltför tidigt skede kan det faktiskt göra saker och ting värre. Vi vet nu att det åtminstone i ett tidigt skede av bröstcancer inte skulle vara en bra idé att göra något sådant, säger Emilia Peuhu.
Peuhu betonar att Åboforskarna sysslar med basforskning och att de inte utfört kliniska studier. Vetenskapstidskriften Developmental Cell publicerade i måndags en artikel som Peuhu och en rad andra forskare skrivit om sin forskning.
