Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå sjukhus behöver renoveras men allt från pengar till tidtabell är oklart

Uppdaterad 26.10.2022 19:22.
Ingången till Borgå sjukhus.
Bildtext Borgå sjukhus börjar vara i ganska slitet skick. Bilden är tagen i april.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Sjukhusbyggnadens äldre delar har över 50 år på nacken och ibland droppar det in lite vatten här och där. Inget har gjorts i väntan på välfärdsområdena.

Tidigare i höst såg det väldigt dåligt ut för jourverksamheten på Borgå sjukhus. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS meddelade att de måste spara in 90 miljoner euro, och genom att dra in jourverksamheten i Borgå skulle de spara några miljoner i året.

Situationen löste sig då HUS blev lovad pengar från bland annat välfärdsområdena. Men en av orsakerna till att jouren – och egentligen hela Borgå sjukhus – kan anses hänga lite löst är att sjukhusbyggnaden börjar vara gammal och i behov av renovering.

Ambulans utanför jouren till Borgå sjukhus.
Bildtext Östnylänningarna riskerade mista jouren, men sparförslaget drogs tillbaks. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Borgå sjukhus invigdes 1969 och de gamla delarna har redan över 50 år på nacken. Under de senaste åren har alla större renoveringar skjutits framåt.

De tio senaste åren har det hetat att man väntar på att välfärdsområdet kommer igång. Det kunde ju tänkas att det betyder att hjulen börjar snurra efter nyår, men så lätt är det inte.

Om det finns en risk för att sjukhuset kommer att förlora någon avdelning i framtiden, så är det inte heller någon vits med att sätta pengar på att förbättra den avdelningen. Så nu väntar sjukhuset också på att det stora maskineriet som är HUS kan fatta ett långtida beslut om vad som ska finnas i Borgå – och vad det är värt att sätta pengar på.

Ingen vet vad som ska hända

Irmeli Hoffrén är ordförande för Nämnden för Borgå sjukvårdsområde, och hon har bett fastighetschef Ingemar Borgman berätta för nämnden om sjukhusets skick på deras nästa möte.

– Många frågar hur illa läget egentligen är, och vi vill kunna svara. Det har lappats lite här och där men det räcker inte då byggnaden är så gammal som den är, säger Hoffrén.

Irmeli Hoffrén har själv jobbat 28 år på Borgå sjukhus, och känner väl till att sjukhuset behöver renoveras. Den nyaste byggnaden är i ganska bra skick, men inremedicinska mottagningen och laboratoriet lider av dålig luft och ibland har det kommit in vatten lite här och där.

Korridor med märkta rutter på golvet i ett sjukhus.
Bildtext Sjukhuskorridorerna har sett både sorg och glädje längs åren. Arkivbild.
Bild: Leo Gammals / Yle

Men inte ens Irmeli Hoffrén, som förutom att vara ordförande i nämnden också är invald i välfärdsområdets fullmäktige, kan svara på om östnylänningarna kan förvänta sig att sjukhuset ska renoveras de närmaste åren.

– Vi får se, det är mycket som är oklart ännu. Men jag tror och hoppas att sjukhuset får fortsätta i sin nuvarande form med jouren, säger Hoffrén.

Hon är ganska säker på att hon kan säga att alla som sitter och beslutar i Östra Nylands välfärdsområde vill ha sjukhuset kvar. Men det är högre upp inom HUS, på annan ort, som beslutet måste fattas.

– Vi får vänta och se, tyvärr finns det nog ingen som riktigt vet vad som kommer att hända. Det beror mycket på pengar och läkar- och sjukskötarsituationen.

Diskussion om artikeln