Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa salutorg ska vara ett vardagsrum där stora evenemang ryms men som ändå inte känns ödsligt när det är tomt – arkitekttävlingen är avgjord

Arkitekternas vision av Vasa salutorg.
Bild: Loci landskapsarkitekter–Ramboll–Valoa

Det vinnande bidraget i arkitekttävlingen heter ”Vaasan helmi”, ”Vasas pärla”, och är framtaget av arbetsgruppen Loci landskapsarkitekter-Ramboll-Valoa.

Landskapsarkitekten Gretel Hemgård är en av medlemmarna i juryn som utsåg vinnaren och det hon uppskattar mest med ”Vasas pärla” är att man tagit med stadens rutnät av gator i formgivningen av torget.

– Finska städer har alltid inneburit att ett torg har haft sin mittaxel och avgränsning. I Vasas fall har avgränsningen av träd kommit senare.

Landskapsarkitekt Gretel Hemgård ser ut över Vasa salutorg.
Bildtext Landskapsarkitekt Gretel Hemgård berättar att juryn och Vasaborna var överens om vilket bidrag som var bäst.
Bild: Anna Ruda / Yle

Ska synas i sociala medier

Hemgård lyfter också fram de två lind- och körsbärsalléerna och tänker att det ska bli ett rum under de blommande körsbärsträden som kommer att finnas på mångas bilder i sociala medier.

– Där finns också utrymme för olika sorters aktiviteter och möbler som skiftar från år till år. Där finns en möjlighet att utvecklas med tiden.

Arkitekternas vision av Vasa torg
Bild: Loci landskapsarkitekter–Ramboll–Valoa

Hemgård säger också att det vinnande bidraget var professionellt gjort.

– De vet vad som behövs för att träden ska trivas och hur man kan gestalta något så att också människorna trivs och söker sig till den platsen. Platsen är sympatisk, stilig och fungerande.

Vasas planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso berättar att staden utlyste tävlingen för torget med målet att hitta en lösning på utmaningen att förena det stora torget som behövs för evenemang med mycket folk och dagar när torget känns stort och ödsligt.

Arkitekternas vision av Vasa salutorg.
Bild: Loci landskapsarkitekter–Ramboll–Valoa

”Vasas pärla” också Vasabornas favorit

Det vinnande bidraget gillades också av Vasaborna. Vasaborna fick rösta på sin favorit bland de fyra finalistbidragen i juli–augusti och 41 procent av rösterna gick till det vinnande bidraget.

Budgeten för förnyandet av torget är beräknad till tre miljoner euro. Enligt stadens plan skulle förnyelsen av torget beviljas planeringsanslag för år 2023 och anslag för genomförande för åren 2024–2025. I sista hand är det stadens politiker som avgör om planen sätts i verket eller inte.

Arkitekternas vision av Vasa salutorg.
Bild: Loci landskapsarkitekter–Ramboll–Valoa

Diskussion om artikeln