Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås femte apotek ett steg närmare att bli verklighet – förvaltningsdomstolen förkastade besvär mot apotekslovet

En apotekare fyller hyllorna med smärtstillande mediciner.
Bildtext Det har länge varit tal om ett femte apotek i Borgå, men saken har fördröjts av olika besvär i flera omgångar. Arkivbild.
Bild: Mikko Koski / Yle

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat besväret mot Borgås femte apotekslov.

Det var egentligen meningen att Borgå skulle få ett femte apotek redan för flera år sedan, men besvär efter besvär har dragit ut på tiden. Yle Östnyland har tidigare skrivit om besvärsrumban.

För att få öppna ett nytt eller ta över ett existerande apotek måste man, förutom att ha rätt utbildning och befogenheter, också ha ett apotekslov beviljat av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Så här bestäms vem som får öppna apotek

Den senaste gången apotekslovet för Borgås femte apotek beviljades någon var i december 2021 då man valde provisor Maija Ojanen. En annan provisor som ansökt om samma apotekslov besvärade sig om beslutet till Helsingfors förvaltningsdomstol. Nu har domstolen behandlat fallet.

Provisorn som besvärade sig ansåg att Fimea borde ha gett apotekslovet åt honom istället för åt Ojanen eftersom han ansåg sig ha bättre förutsättningar att driva apoteksrörelse. Förvaltningsdomstolen gav Fimea rätt i sitt ursprungliga val av apotekare.

Summan av kardemumman: Det är nu klart att Ojanen får öppna apotek i Borgå om hon fortfarande vill göra det. Dock kan den andra provisorn ännu försöka överklaga beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen, om Högsta förvaltningsdomstolen beviljar prövningstillstånd.

Maija Ojanen vill ännu inte kommentera vad hon har för planer.

Apotekaren får själv välja var i Borgå det femte apoteket placeras. De fyra apoteken som redan finns i staden ligger i centrum, Näse och Vårberga. Dessutom har Gamla apoteket filialer i Gammelbacka och Borgnäs. Då ett femte apotek tidigare diskuterats har Östermalm föreslagits som en lämplig plats.

Diskussion om artikeln