Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Helsingfors bokmässa öppnar idag med samhällsdebatt i fokus – Svenska Yle deltar med livestream och livepoddar

Häng med i vimlet på Helsingfors bokmässa - Spela upp på Arenan

Temat för Helsingfors bokmässa i år är den konstruktiva samhällsdebatten. Mässan har fått en allt viktigare roll i att konstruktivt främja det offentliga samhället, anser Agneta Rahikainen, som ansvarar för det svenska programmet.

Nu sparkar ett av höstens största kulturevenemang, Helsingfors Bokmässa, igång i Helsingfors mässcentrum och varar från torsdag till söndag. Bokmässan ordnas i år för tjugoandra gången och är en viktig mötesplats för bokälskare, författare och samhällsdebattörer. Temat i år är den konstruktiva samhällsdebatten.

Enligt bokmässans nya programchef Ville Blåfield är det genom ett friskt och schysst debattklimat och högklassiga diskussioner som man kan finna lösningar i den slitande tid vi lever i.

Litteraturvetaren, författaren Agneta Rahikainen i ett somrigt lövskogslandskap.
Bildtext För det svenska programmet på Helsingfors bokmässa ansvarar Svenska litteratursällskapet med Agneta Rahikainen i spetsen.
Bild: Privat/Rebecka Rahikainen

Agneta Rahikainen, programchef för det svenska utbudet säger att temat också syns på de svenska scenerna, men mera indirekt.

– Vi har försökt ta upp det via aktuella böcker, men också genom ämnen som folk vill diskutera. Till exempel kriget i Ukraina, ekologi, klimatförändring och kärnkraft. Men de flesta samtal handlar om böcker, på ett eller annat sätt.

Svenska Yles program på bokmässan

Svenska Yle är på plats från torsdag till lördag och alla programpunkter sker på Fiskehamnen-scenen. På torsdag kl. 15.15 kan du se vårt livemingel från mässan via vår stream på svenska.yle.fi. Klockan 18.30-19.00 livepoddar Nyhetspodden.

På fredag sänder Eftersnack live från bokmässan.

På lördag inleder Näst sista ordet raden av livepoddar klockan 12 och följs av Sällskapet (13-14) och Kulturpodden (14-14:30).

På lördag är det också dags att avslöja vem som vinner Svenska Yles litteraturpris 2022. Priset på 2 000 euro delas ut på Fiskehamnen-scenen klockan 14.30 av den enväldiga domaren Panda Eriksson.

Vad är nytt för i år på den svenska sidan, Agneta Rahikainen?

– Bokmässan handlar om att puffa årets utgivning, så allt är nytt. Det finns några gamla bekanta författare men också helt nya debutanter.

I år ordnas kring 900 programpunkter, 130 av dem är på svenska. Över 200 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, skolelever, skådespelare, kulturarbetare och journalister deltar i de svenska programpunkterna.

På årets bokmässa uppträder så gott som alla finlandssvenska författare som är aktuella med en bok. Till mässan kommer också flera nordiska kända författare, bland andra Herman Lindqvist, Denise Rudberg, Erik Engelv, Lars Kepler (det vill säga författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril) och Viveca Sten.

Bubblorna som skapas via sociala medier och ett allt hätskare samhällsklimat gör att Helsingfors bokmässa fått en allt viktigare roll när det gäller att främja det offentliga samtalet, anser Rahikainen.

– Ett scensamtal är på ett annat sätt ett demokratiskt samtal, där man har parter som kanske har lite olika åsikter eller olika infallsvinklar i ett ämne. På bokmässan ska man också kunna diskutera besvärliga ämnen men på ett civiliserat och konstruktivt sätt.

Barn och ungdomar i fokus

Barn och ungdomslitteraturen är starkt med också detta år. På torsdag och fredag deltar närmare 3 000 skolelever på Helsingfors bokmässa.

– Vi har försökt vinkla programmet så att det ska finnas sådant som på riktigt riktar sig till barn, de är ju framtidens läsare och bokkonsumenter, säger Rahikainen och fortsätter:

– Vi har också mycket program som handlar om barn- och ungdomslitteratur och om läsande, som riktar sig till lärare eller till föräldrar. Jag är väldigt glad över att barnlitteraturen är så starkt med här på Helsingfors bokmässa.

Projektet Prata bok, som ordnas av Läscentrum, har bjudit in skolor från hela Svenskfinland. Skolelever från olika årskurser intervjuar finlandssvenska författare på scen.

Vad ser du själv mest fram emot på årets bokmässa?

– Allra roligast är att möta människor, se hur programmet äntligen kör igång och att se entusiasmen kring litteraturen.

Det fullständiga programmet för Helsingfors Bokmässa hittar du på Helsingfors Mässcentrums webbplats.