Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple bekräftar: Iphone-telefoner får USB-C-laddare

Lightning och USB-C-kabel i närbild.
Bildtext Till vänster syns laddkontakten som Iphonetelefoner fortfarande har. Till höger syns USB-C-laddaren som blir universal inom hela EU-området år 2024 och framåt.
Bild: Jakub Porzycki / AOP

Apple kommer att följa den nya EU-lagstiftningen om att standardisera laddarna för elektroniska apparater. It-jätten kommer att erbjuda USB-C-portar i Iphonetelefoner i stället för nuvarande lightningkontakt.

”Vi kommer självklart att följa reglerna”, sa Greg Joswiak, Apples vice vd för global marknadsföring, på Wall Street Journals livekonferens på tisdagen.

Europaparlamentet fattade beslut om att alla nya smarttelefoner och andra elektroniska apparater, såsom kameror, hörlurar och surfplattor, måste ha en USB-C-kontakt från och med slutet av år 2024.

Även om de flesta apparater som används inom EU redan i dag har en USB-C-port har en del av Apples produkter ännu en så kallad lightningkontakt.

Diskussionerna om att standardisera laddarna inom EU har pågått i tio år. Syftet med reformen är att minska mängden elektroniskt avfall, då man ska kunna ladda alla sina mobila enheter med en och samma laddare.

Joswiak var ändå tydlig med att Apple är missnöjd med beslutet. Enligt Joswiak hade en mindre restriktiv linje varit bättre både för Apples kunder och för klimatet.

”Vi har gått in för en laddare som har löstagbara kablar, så man kan välja den kabel som passar din apparat. Det gjorde det möjligt för människor att använda den laddare de hade och undvika en massa elektronikskräp – för vad gör du med alla de här kablarna nu?” frågar Joswiak.

Joswiak preciserade inte tidtabellen för när Iphonetelefonerna kommer att få USB-C-portar. Han ville heller inte kommentera om USB-C-portarna kommer att införas också utanför EU.