Lauren Groff är den misslyckade poeten som blev bästsäljande författare: ”Mitt liv kretsar kring skrivandet på ett sätt som kan anses vara religiöst”
I USA anses Lauren Groff vara en av vår tids mest lovande unga författare. I Norden är hon fortfarande rätt så okänd, men snart kan det bli ändring på det då två av hennes böcker har översatts till svenska.
Som 12-åring fick Lauren Groff en av Emily Dickinsons diktsamlingar.
– Hennes sätt att skriva på är så okomplicerat och avskalat, och jag tänkte det här verkar ju lätt, det här kan jag också göra, berättar Groff.
Hon levde i den tron ännu när hon började på universitetet.
– Men jag blev inte antagen till poesikurserna och med tiden fick jag inse att jag nog var en ganska dålig poet, säger Groff med ett skratt.
Och det är lätt att skratta åt det här i dag. För när Groff inte blev antagen till poesikurserna prövade hon istället på en kurs i kreativt skrivande.
– Det var som om alla änglar i himlen började sjunga och jag insåg att det är ju det här jag ska göra, berättar Groff om det första kurstillfället.

Bästsäljande författaren Lauren Groff gör entré på den Nordiska marknaden
Den saliga skrivrutinen
När Groff beskriver hur änglakören sjöng ljuva toner är det nästan som om hon beskrev en religiös uppenbarelse. Och, det fortsätter när hon berättar om sin skrivrutin.
– Jag vaknar klockan fem varje morgon, kokar en kopp kaffe och går upp till mitt skrivrum, som är en väldigt helig plats för mig.
Hon berättar hur hon har små föremål utplacerade i rummet och att hon aldrig har en utstakad plan när hon kommer in dit, utan att hon skriver på det projekt som kallar på henne för stunden.
Den här ritualen ser likadan ut varje dag.
– Visst, min familj är jätteviktig för mig men skrivandet är verkligen kärnan i mitt liv. Det ger mig mål och mening, och är det som jag gör varje dag, vid samma tidpunkt, konstaterar hon.
Ett heligt ställe, sakrala objekt, en ritual vid en specifik tidpunkt, den tidiga väckningen och disciplinen. Jag påpekar för Groff att det hon beskriver låter religiöst, någonting som hon inte bestrider.
– Konsten ställer frågor men ger inga svar, och det är kring det som mitt liv kretsar på ett sätt som kan anses vara religiöst, du har helt rätt i det, säger Groff.
Skildrar klosterliv
Tidig väckning, religiösa ritualer och disciplinerade utövare får också tankarna att gå till hennes senaste roman, Matrix, som utspelar sig på ett brittiskt medeltida kloster under 1100-talet.
Orsaken till att Groff valde att skriva en bok som utspelar sig under medeltiden var för att hon kände ett behov av att fly samtiden.
– Jag började skriva på Matrix under Donalds Trumps presidentperiod, berättar Groff och fortsätter:
– Jag hatar den sliskiga mannen så mycket och det var helt klart för att jag kände ett behov av att komma bort från den hypermaskulina, våldsamma och fruktansvärda verkligheten som jag skrev en bok som utspelar sig under medeltiden på ett nunnekloster, säger hon och syftar i första hand på sin vardag i Florida.
LAUREN GROFF
Slutresultatet är en historisk roman som tar avstamp i en verklig historisk person: Marie de France. Trots att hon var den första kvinnliga poeten som fick sina verk publicerade på franska och med tiden blev en erkänd författare, vet man inte mycket mera om henne än att hennes namn var Marie och att hon kom från Frankrike.
De här luckorna i historieskrivningen valde Groff att fantasifullt fylla i när hon byggde upp en romankaraktär av Marie de France.
– Det var så kul att föreställa sig hurdan hon var och på så vis återuppliva Marie, säger Groff som njöt av den konstnärliga friheten som var möjlig att dra till sin spets av att man visste så pass lite om Marie de France.
Groff medger ändå att hon till en början var väldigt tveksam till att skriva historisk fiktion. Dels för att det kräver så mycket efterforskningar, och dels på att hon anser att hennes ansvar som författare är att reagera på samtiden och inte på dåtiden.
Men, så insåg hon att samtiden kan återspeglas i historien och därför skrev hon Matrix som hon beskriver som en bok om världen i dag berättad i en 1100-talsmiljö.
– Jag skriver ju inte för att återge vad som har sagts tidigare, eller för att härma vad som redan sagts och gjorts, utan för att behandla aktuella händelser och teman, säger Groff.
Mirakel eller tur?
2008 debuterade Groff som romanförfattare och hennes första roman The monsters of Templeton blev omedelbart en bästsäljare, delvis eftersom en av USA:s största författare, skräckmästaren Stephen King, hyllade den.
– Jag hade en väldig tur, konstaterar hon blygsamt.
Men det kan ju inte bara vara tur? Det handlar väl också om att du har skrivit en bra bok?
– Jag känner flera författare som är otroligt duktiga och som skriver fantastiska böcker, men som ändå inte får den uppskattning de förtjänar, säger hon och konstaterar att det till stor del handlar om att det man har skrivit ska nå rätt läsare vid rätt tidpunkt. När det kommer till det håller hon fast vid att det till stor del kan vara turen som avgör.
Groff säger att hon visserligen har blivit uppmuntrad av framgången med sina böcker, men att hon skulle skriva med eller utan framgång.
– Jag var förberedd på att inte ens bli utgiven när jag började skriva skönlitteratur, men oavsett så kunde jag inte se mig själv göra någonting annat än att skriva just skönlitteratur. Det är mitt sätt att förstå världen på samtidigt som det också får mig att må bättre, berättar Groff.
Det är nästan så att man vill avsluta med ett amen.