Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Möjlig vargobservation på Luonnonmaa i Nådendal var en bluff – gammal arkivbild användes för att vilseleda

Uppdaterad 26.10.2022 18:03.
Varg i Etseri djurpark.
Bildtext Enstaka vargar kan observeras nästan var som helst i Egentliga Finland, men flockar håller sig till sina revir. Arkivbild.
Bild: Harri Alanne / Yle

Enligt Nådenal stads hemsidor hade en flock på fem vargar observerats i dag på ön Luonnonmaa strax utanför staden. Senare på dagen visade det sig att bilden inte ens härstammade från Luonnonmaa.

Observationen kom ursprungligen från en privatperson som skickat bilden till en skola på orten. Skolan skickade bilden vidare till Nådendal stad. Staden säger att de till en början inte hade orsak att tvivla på bilden.

Vikarierande jaktchef för Egentliga Finland vid Finlands Viltcentral, Jörgen Hermansson, säger att en vargobservation på Luonnonmaa inte skulle vara helt orimlig.

– Det finns en mycket tät vargstam i hela Egentliga Finland. Vi har totalt elva revir i regionen, så vargar kan finnas var som helst, säger Hermansson.

Enligt Hermansson bekräftas vargobservationen genom att en rovdjurskontaktperson eller jaktvårdsförening går på plats och ställe för att hitta tecken på vargaktivitet. Alternativt kan också den som gjort observationen intervjuas.

– En hel flock kan man ändå inte se helt var som helst. De lämnar oftast inte sina revir, säger Hermansson.

Tidningen Turun Sanomat rapporterade först om misstaget.

Artikeln uppdaterad 17:57 med ny information från Nådendal stad om den gamla bilden.