Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Totalrenovering väntar i Valtteri Bottas stall om några år – nu är detaljerna kring Audis F1-inträde bekräftade: ”Kommer att bli ett starkt team”

Valtteri Bottas vid depån.
Bildtext Valtteri Bottas är inne på första året av flerårskontraktet med Alfa Romeo.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Det blir Valtteri Bottas Alfa Romeo som Audi kommer att satsa på när man ansluter till formel 1 år 2026. Den tyska biltilverkaren är redan i full gång med planeringen.

Att Audi är på väg in i F1 har varit känt ett tag. Men detaljerna om hur entrén ska se ut har varit oklara.

Nu är det bekräftat att det är Sauber, som går under namnet Alfa Romeo ännu nästa år, som Audi kommer att satsa på. Bilmärket hör till tyska Volkswagen Group.

– Vi är redan bekanta med Sauber Group och deras toppmoderna faciliteter från tidigare samarbeten och är övertygade om att vi tillsammans kommer att utgöra ett starkt team, uttalar sig Audis styrelseledamot Oliver Hofmann, som har ansvar för F1-projektet.

Planeringen i full gång

Stallet, som grundades av Peter Sauber, har hållit till i F1 sedan 1993. Valtteri Bottas är teamets fjärde finländare efter Jyrki Järvilehto, Mika Salo och Kimi Räikkönen.

Sedan 2010 har Sauber använt sig av Ferraris motorer – ett samarbete som räcker över 2025. Bottas nuvarande kontrakt med stallet har uppgetts ta slut efter 2024.

– Audi är den bästa tänkbara partnern för Sauber Group. Det är tydligt att vi delar samma värderingar och visioner, säger Saubers styrelseordförande Finn Rausing i pressmeddelandet.

Sauber bedöms nu få en partner som ger stallet ekonomiska muskler som är tillräckliga för att mäta sig med alla andra stall. Dessutom får man en motorleverantör vars huvudfokus är just Sauber.

Enligt Audis pressmeddelande är motorplaneringen för 2026 redan i full gång och sysselsätter över 120 människor. Inom F1 strävar man efter att vara kolneutrala år 2030, och just säsongen 2026 tillkommer regelförändringar som ska ta serien närmare målet.

Diskussion om artikeln