Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibboborna får nu säga sitt om ett nytt bostadsområde i Tallmo: “Vi önskar nog alla välkomna hit”

Rolf Skogster
Bildtext Rolf Skogster blickar ut över Tallmobågen vid brandkårshuset.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Sibbo planerar nu ett nytt byliknande bostadsområde i Tallmo. Bebyggelsen kommer att finnas på gångavstånd från den planerade tågförbindelsen mellan Kervo och Nickby.

Rolf Skogster kan sitt Tallmo som sin egen ficka. Här har han bott i hela sitt liv och är en grundpelare i den frivilliga brandkåren.

– Den här miljön är oerhört bekant för mig, i 78 år har jag bott i den här byn, fast det är ju egentligen ingen by utan en adress, Tallmo hör till Mårtensby, säger Rolf Skogster.

Vi står vid Tallmo FBK:s gula hus, med sitt karakteristiska slangtorn, och ser ut över Tallmobågen och åkermarken på andra sidan vägen. I dag bor cirka 140 invånare på planområdet.

– Det här kallar vi Tallmo gård, det här är det enda som egentligen heter Tallmo här i trakten. Där vid vägskälet fanns i tiden en mjölkbrygga där vi unga samlades på 50-talet, minns han.

Det är inte många bilar som kör på Tallmobågen en vardagskväll, vägen börjar och slutar vid den betydligt livligare Mårtensbyvägen, som förbinder Nickby med Kervo.

Rolf Skogster
Bildtext Rolf Skogster kan Tallmo på sina fem fingrar.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Vi är helt beroende av Kervo. Butikerna och allt finns ju där. Visserligen finns det också i Nickby, men största delen av Tallmoborna åker nog till Kervo, säger han.

Enligt Sibbo kommuns planutkast TM6 kan upp till 1 700 nya invånare bo här i framtiden. Det planerade området omfattar cirka 62 hektar och en våningsyta på totalt 95 000 kvadratmeter.

En detaljplan som likt den omdebatterade Nickby gårds plan kraftigt kommer att förändra miljön. Rolf Skogster anser att kommunen inte riktigt har lyckats informera invånarna.

Flygbild över Tallmobågen.
Bildtext Skog och åkrar som enligt planen främst blir småhusområden. Mårtensbyvägen går rakt över flygbilden, Tallmobågen syns ovanför den.
Bild: Sibbo kommun

– En utveckling bör ske och det är jättebra att det planeras, det är inte fråga om det. Planen har nu presenterats men ingen har ännu kontaktats här, till exempel Tallmo FBK har ingen frågat något om, säger han.

– Vi önskar nog alla välkomna hit, Tallmo får nog växa för vår del.

Planläggningen i Sibbo ordnar en planutställning för invånarna i Talman koulu på torsdag kväll den 27 oktober. Själva utkastet till detaljplanen är framlagt till den 17 november för respons.

– Det kommer nog säkert mycket folk till invånarkvällen, kommer alla som berörs av planerna så är det över 100 personer på plats, säger han.

Branddepå i Tallmo
Bildtext Brandkårsdepån och skolbyggnaden intill bevaras i planen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Kommunen presenterar planutkastet med bland annat följande beskrivning: ”Utöver bostäder strävar man efter att utveckla ett litet, livligt byacentrum och en trivsam skogspark med ett friluftsområde och friluftsleder, vilket stöder en hobbyinriktad och aktiv vardag. I området mellan brandstationen och den nuvarande skolfastigheten har det planerats ett byacentrum som utgörs av torgkvarteren.”

Några invånare har i veckan träffats i brankishuset för att diskutera planerna, berättar Rolf Skogster.

– En del av dem var till och med av den åsikten att planen är bra och att de är beredda att sälja halva tomten genast, för här är ju jättestora tomter på 3 500 kvadratmeter och därifrån uppåt, säger han.

Sibboborna får nu säga sitt om ett nytt bostadsområde i Tallmo

5:12

Diskussion om artikeln